Život
StoryEditor

BuzzFeed gasi svoju Pulitzerom nagrađenu news redakciju

25. Travanj 2023.
Od debija 2006., dionice su izgubile čak 93 posto svoje vrijednosti, a kompanija je najavila i nova otpuštanja

Digitalna medijska platforma BuzzFeed objavila je da zatvara svoju čuvenu news redakciju zbog čega se cijena dionica strmoglavila za 20 posto na 75 centi. BuzzFeed News više ne mogu financirati kao samostalnu jedinicu, pa će se naslanjati na redakciju HuffPosta, platforme koja je u vlasništvu BuzzFeeda.

Također, nakon što su koncem prošle godine otpustili 12 posto zaposlenika, najavili su i novi val otpuštanja. Prema pisanju Reutersa, kompaniju će tako napustiti oko 180 zaposlenika na poslovnim, tehničkim i administrativnim odjelima. Loše vijesti iz BuzzFeeda potvrđuju činjenicu da taj poznati medijski distruptor nije uspio držati korak s digitalnim trendovima.

Oslanjanje na marketing

Kako navodi Reuters, ta medijska adresa koja je postala poznata po jedinstvenom izvještavanju, kvizovima, listama i videosadržaju, ali i osvojenoj Pulitzerovoj nagradi 2021. za izvještavanje o masovnom kineskom pritvaranju muslimana, nije se do kraja uspjela prilagoditi digitalnim poslovnim modelima.

Propast BuzzFeed Newsa djelomično je posljedica pretjeranog oslanjanja na oglašivačke budžete koji su se prebacili na TikTok i druge društvene platforme. Od svog debija 2006. dionice BuzzFeeda izgubile su čak 93 posto svoje vrijednosti. Na dan kad je BuzzFeed najavio gašenje redakcije, The Wall Street Journal je izvijestio i da Vice Media Inc. razmišlja o gašenju svoje redakcije, Vice World News, ako u sljedećih nekoliko tjedana ne uspiju naći kupca.

27. travanj 2024 00:20