Život
StoryEditor

Forbes imenovao Von der Leyen najmoćnijom ženom svijeta, a na listi joj društvo prave i Taylor Swift i Rihanna

07. Prosinac 2022.

Sve žene na listi bore se protiv statusa quo, a neka od poznatih imena koja se ističu na ovogodišnjoj listi su Taylor Swift, Oprah Winfrey, Rihanna, Beyoncé i Reese Witherspoon

Već tradicionalno, kao i svake godine Forbes je izbacio svoju listu 100 najmoćnijih žena svijeta. Ove je godine vrh liste zauzela je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svoje mjesto na vrhu 19. godišnje Forbesove liste 100 najmoćnijih žena svijeta zauzela je zbog svog vodstva tijekom rata u Ukrajini, kao i zbog svog načina na koji se nosila s pandemijom. Naime, Forbes ističe dana nakon početka rata, najavila je tri velike ekonomske sankcije protiv Rusije – zabranu transakcija s Rsukom središnjom bankom, zatvaranje zračnog prostora za putovanja ruskim zrakoplovima i zabranu rada novinskih agencija u vlasništvu Kremlja.

– Zaštita naše slobode ima svoju cijenu. Ovo je naš princip: sloboda je neprocjenjiva – kazala je Ursula von der Leyen.

Borkinje za ženska prava

Njezin je utjecaj jedinstven, smatra Forbes, nitko drugi na popisu ne formulira politiku u ime 450 milijuna ljudi. No, ono po čemu Von der Leyen nije jedinstvena je da sve žene na listi djeluju kao borci za demokraciju i ravnopravnost te se nameću kao skup žena koje se bore protiv statusa quo.

A kako žene ove godine stoje po tom pitanju? I ne baš najbolje. Američke žene ove su godine pretpjele udarac na svoja prava nakon što im je nakon dva desetljeća Vrhovni sud ograničio pravo na pobačaj. U Iranu su tisuće žena marširale ulicama prosvjedujući protiv zakona koji ih tretiraju kao građanke drugog reda. Prosvjednice na ovogodišnjem popisu predstavlja Mahsa Amini (poznata i kao Jini), čija je smrt u rujnu pokrenula revoluciju bez presedana koju su predvodile žene.

Ostatak žena na popisu čine 39 izvršnih direktorica, deset čelnica država i 11 milijarderki koje zajedno vrijede 115 milijardi dolara. 

Popis je određen prema četiri glavna pokazatelja: novac, mediji, moć utjecaja i sfere kroz koje postižu utjecaj. Tako je Forbes za žene iz politike uzeli u obzir BDP i stanovništvo država koje prezentiraju; za čelnice poduzeća prihode i broj zaposlenika; a utjecajne žene iz medija doseg.

Ovo je je pet najmoćnijih žena s liste:

  1. Ursula von der Leyen

Von der Leyen imenovana je predsjednicom Europske komisije, izvršne vlasti Europske unije, u srpnju 2019. godine te je prva je žena u toj ulozi.

  1. Christine Lagarde

Lagarde je 1. studenog 2019. godine postala prva žena na čelu Europske središnje banke. Kao voditeljica europske monetarne politike, Lagarde se suočava s pandemijskom i ratnom krizom.

  1. Kamala Harris

Početkom 2021. godine Harris je postala potpredsjednica SAD-a. Prva je žena i prva crna osoba na toj poziciji.

  1. Mary Barra

Izvršna direktorica General Motorsa od 2014. godine. Bila je prva žena na čelu jednog od tri velika proizvođača automobila u SAD-u. Uložila je milijarde u električna vozila, samovozeće automobile i uslugu dijeljenja vožnje pod nazivom Maven.

  1. Abigail Johnson

Johnson je bila izvršna direktorica Fidelity Investmentsa od 2014., a 2016. godine potpuno je preuzela dužnost svog oca.

image

Fobesova lista: The World‘s 100 Most Powerful Women

foto Forbes

Nova i stara lica

Inače, tijekom 19 godina koliko magazin Forbes objavljuje listu najmoćnijih žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel je bila na prvom se mjestu čak 15 puta. Prošle je godine titulu najmoćnije odnijela milijarderka MacKenzie Scott, koja je treća najbogatija žena na svijetu, zbog načina na koji upravljala novcem i ‘njene odlučnosti da taj novac donira na način koji je značajan i revolucionaran‘.

Neka od poznatih imena koja se ističu na ovogodišnjoj listi su: Taylor Swift koja je zauzela 79. mjesto jer je nedavno postala prva umjetnica u povijesti koja je zauzela prvih deset mjesta na Billboard Hot 100 listi pjesama. Oprah Winfrey, koja je svoj talk show pretvorila u medijsko i poslovno carstvo, zauzela je 24 mjesto. Poznata pjevačica Rihanna je zauzela 73. mjesto liste kao milijarderka zahvaljujući uspjehu kozmetičke linije Fenty Beauty. Također, poznata Beyoncé Knowles zauzela je 80. mjesto, a poznata plavuša s Harvarda, Reese Witherspoon, 86. mjesto.

23. travanj 2024 17:16