Život
StoryEditor

Hong Kong prvi na listi deset najskupljih gradova na svijetu

13. Lipanj 2022.
Hong Kong

Kompanija ECA International ‘skupoću‘ gradova računa temeljem prosječnih cijena proizvoda poput mlijeka i ulja, stanarine, režija i snage lokalne valute

Globalna kompanija ECA International sastavila je još jednu godišnju listu najskupljih gradova za život, a Hong Kong je, već treću godinu zaredom, zasjeo na prvo mjesto. ECA rang listu, odnosno svoj ECA Index računa temeljem analize različitih podataka kao što su, primjerice, prosječna cijena namirnica poput mlijeka i ulja, a onda i prosječnu stanarinu, režije, cijenu javnog transporta i snagu lokalne valute.

Uzevši sve te čimbenike u obzir, većina najskupljih gradova na svijetu smještena je u Aziji. Točnije, osim Hong Konga koji je na prvom mjestu, među 10 najskupljih našli su se Šangaj, Guangzhou (Kanton), Seul i Tokio, ali i Tel Aviv kao 'predstavnik' Bliskog istoka.

Razlike u listama

Prema CNN-ovoj analizi ECA liste, osim što azijski gradovi najskuplji, mogu se pohvaliti i titulom najbrže rastućih na listi, a sve višu poziciju kineskih gradova na popisu najskupljih objašnjavaju rastom kineska valute, juana.

Što se pak pada na listi tiče, najveći je doživio Pariz koji je ranijih godina bio među prvih deset, a sad je pao ispod 30. Madrid, Rim i Bruxelles su također skliznuli niže na listu, ali ne zato jer su postali jeftiniji već zato što su drugi postali skuplji za život, a euro u lošijoj poziciji u odnosu na dolar ili funtu.

Od europskih je gradova pak najskuplja Ženeva koja je na trećem mjestu, odmah iza Hong Konga i New Yorka.

Kako navodi CNN, ECA nije jedina koja rangira gradove na ovakav način. Londonska kompanija Economist Intelligence Unit (EUI) prošlog je prosinca objavila Worldwide Cost of Living Indeks prema kojem je najskuplji Tel Aviv, a prate ga Pariz i Singapur, dok je Hong Kong na petom mjestu, iza Zuricha. Iako obe organizacije u obzir uzimaju iste čimbenike, razlika je u tome što ECA svoje podatke vezuje uz dolar.

No, bez obzira na drugačije pozicije, činjenica je da su Azija, a potom i zapadna Europa i veći, američki gradovi znatno skuplji za život od ostatka svijeta.

Top 10 najskupljih gradova na svijetu:

  1. Hong Kong
  2. New York
  3. Ženeva
  4. London
  5. Tokio
  6. Tel Aviv
  7. Zurich
  8. Šangaj
  9. Guangzhou
  10. Seul
18. travanj 2024 00:17