Život
StoryEditor

Self-help zvijezda Jay Shetty kune se u ‘timeboxing‘ metodu upravljanja vremenom

16. Ožujak 2023.
Za svaki se zadatak na ‘to do‘ listi rezervira se točno određeno vrijeme potrebno za izvršavanje, a nakon što ga se vremenski ograniči upisuje se u dnevni kalendar

Jedan od najpoznatijih (bivših) redovnika na svijetu, motivator, influencer, voditelj podcasta i autor bestsellera iz kategorije samopomoći, Jay Shetty predložio je svojoj publici da ‘to do‘ liste bace u – smeće. Uzme li se u obzir čime se sve bavi i da mu je raspored vjerojatno prekrcan, taj se zahtjev čini prilično nerazumnim, ali Shetty nudi bolju metodu. Umjesto klasičnog popisa obaveza i zadataka, odnosno pisanja „to do“ liste, predlaže tehniku – ‘timeboxing‘.

Kako piše CNBC, Shetty je u nedavnoj epizodi svog podcasta ‘On purpose‘ kazao da se najuspješniji i najproduktivniji ljudi služe tehnikom kojom se zadaci i obaveze ne popisuju već slažu u ograničeni vremenski okvir. Drugim riječima, za svaki se zadatak na ‘to do‘ listi predvidi točno određeno vrijeme potrebno za izvršavanje, a nakon što ga se vremenski ograniči upisuje se u dnevni kalendar.

Alternativa popisu

Takvim planiranjem dana lakše se eliminiraju distrakcije, određeno je vrijeme rezervirano za točno određeni zadatak. Nema razmišljanja što je sljedeće – svakoj se obavezi/zadatku pristupa kao sastanku kojeg treba odraditi. Prema iskustvu bivšeg redovnika, teže ćete zaglaviti na obavljanju određenog zadatku ako je za njegovo izvršenje trebalo potrošiti, recimo, sat vremena.

Također, timeboxing ograničava broj zadataka koje valja izvršiti u danu, za razliku od popisa obaveza koje su sklone pretvoriti se u, kako Shetty to zove, beskonačan broj odgađanja. S njim se slaže i ekipa iz kompanije Filtered koja je u analizi stotinu trikova za produktivnost, timeboxing proglasila najkorisnijim.

Ako ste pak osoba koja obožava križati obavljene zadatke s ‘to do‘ liste, CNBC predlaže popisivanje obavljenih zadataka koji pružaju sličan osjećaj postignuća. Na toj se listi treba naći sve što ste obavili tog dana, pa čak i ako su pokoja postignuća banalna (primjerice, prošetao/la psa ili rezervirao/la frizera) doprinose dobrom osjećaju, podižu voljni moment i motiviraju za ispunjavanje većih, složenijih zadataka.

01. svibanj 2024 23:38