Život
StoryEditor

Svemirski turizam: Umjesto putovanja na Mjesec, svemir silazi na Zemlju

20. Studeni 2022.

Koga briga hoće li Elon Musk iduće godine odvesti prve turiste na Mjesec i što ima veze što se svemirska putovanja čine riskantnima kad si sretnici mogu priuštiti autentičnu izvanzemaljsku avanturu! Ako neće Muhamed brdu…

Fascinacija svemirom traje otkad je ljudske civilizacije, a snovi o tome da ćemo postati astronauti prenose se s generacije na generaciju. Čini se da nikad nismo bili bliže tomu da te snove i ostvarimo. Već desetljećima inženjeri, arhitekti i imućni biznismeni pripremaju projekte koje bi svemir približili običnim smrtnicima pretvarajući ga u turistički proizvod, međutim do sada se još nije pronašlo dovoljno praktično rješenje koje bi opravdalo goleme troškove.

Jedna od prvih ideja o gradnji svemirskog hotela predstavljena je još 2007. kad je bivši inženjer zrakoplovstva Xavier Claramunt predstavio projekt ‘Galactic Suite’, prvi hotel projektiran da funkcionira u svemiru. Bilo je zamišljeno da to svemirsko odmaralište kruži Zemljinom orbitom na udaljenosti od 450 kilometara i podrazumijevalo je kapacitet od najviše četiri gosta i dva pilota astronauta. Trebalo je biti dovršeno prije deset godina prema narudžbi Galactic Suite Limiteda (GSL), kompanije koja je trebala postati najveći lanac svemirskih resorta. No, kao što je slučaj i s mnogim drugim svemirskim projektima, sve je ostalo na razini najave.

Lunarno iskustvo

Stoga su inženjeri i arhitekti smislili mnogo izvediviju varijantu – ‘dovesti’ svemir na Zemlju. Upravo su u tijeku pripreme za gradnju najluksuznijeg i najvećeg resorta, Mjesečeva ili lunarnog resorta, za goste duboka džepa željne autentičnih i nezaboravnih doživljaja. U sklopu projekta gradilo bi se nekoliko takvih resorta, prije svega u regiji MENA, s najboljom infrastrukturom i najboljom uslugom. Prvi takav, čije se otvorenje planira 2027., bit će, prema najavama, u Dubaiju. Moon Dubai trebao bi biti prvi ozbiljniji korak prema masovnom svemirskom turizmu, ali na Zemlji. Osim luksuzna smještaja, resort bi imao tzv. lunarnu koloniju, konferencijski centar te glavno sastajalište gostiju Global Meeting, namijenjeno raznim atraktivnim događanjima uživo čiji bi se 90-minutni program naplaćivao petsto dolara. Gosti astronautiresortom bi se kretali ili pješice ili hop-on lunarnim roverom.

image
Dezeen

Svaki od Mjesečevih resorta u Sjevernoj Americi, regiji MENA i azijsko-pacifičkom prstenu koji će graditi kanadska arhitektonska kompanija Moon World Resorts (MWR) imat će četiri tisuće luksuzno opremljenih apartmana koji bi na godinu trebali primiti oko deset milijuna gostiju, otprilike onoliko turista koliko ih godišnje posjećuje Hrvatsku.

Za inspiraciju i edukaciju

Kako je najavljeno, Moon Dubai postat će najveći i najmoderniji turistički projekt u cijeloj MENA-i, s kapacitetom od dva i pol milijuna gostiju na godinu; zahvaljujući tom kapacitetu udvostručio bi se današnji broj posjetitelja Dubaija. Mjesečev resort trebao bi također znatno pridonijeti ekonomiji Ujedinjenih Arapskih Emirata, uključujući turizam, prijevoz, nekretnine, financijske usluge, energiju, poljoprivredu, tehnologiju i obrazovanje. Gostima će na raspolaganju biti i mogućnost kupnje nekretnine jer će uz hotelski dio resort imati 144 luksuzne stambene jedinice, a vlasnici će uživati sve privilegije koje im donosi doživotno članstvo u MOON Owners Clubu.

Apartmani i stanovi projektirani su tako da inspiriraju i educiraju vlasnike o prednostima zdrava življenja, pa će tako stanari biti izloženi različitim senzornim doživljajima koje omogućuje aromaterapija i raznim integracijama svjetlosti i zvuka. Suvremenom tehnologijom pročišćavat će se zrak, a kroz filtracijske sustave u vodu će se uštrcavati vitamini. Naravno, svi proizvodi imat će danas popularne etikete: ‘neštetni’, ‘reciklirajući’, ‘biorazgradivi’, ‘ekološki’ i ‘nisu testirani na životinjama’.

Investicija od pet milijardi dolara

Kongresni centar ‘na Mjesecu’ ugostit će izlagače i posjetitelje iz cijeloga svijeta na prostoru od 46 i pol tisuće četvornih metara, a njegova posebnost bit će i razne izložbe na temu tehnologije i svemira. Global Meeting, prostor za posebne evente, moći će primiti čak pet tisuća posjetitelja koji će imati priliku biti na događanjima uživo u režiji najpoznatijih svjetskih umjetnika. Zamišljen je kao spektakularna dnevna soba koja će se protezati na nekoliko razina, a ona najveća bit će Zemlja. Troškovi gradnje resorta, koji bi trebao biti visok ukupno 224 metra, procjenjuju se na pet milijardi dolara, a trajanje gradnje na četiri godine. U izjavi za američki časopis Forbes arhitekt Michael Henderson istaknuo je da su iduće godine planirana putavanja na kojima će se projekt MWR ​predstaviti kako bi dobio regionalne licencije i razne dozvole, najvjerojatnije u Dubaiju, a opcije su još Katar, Saudijska Arabija, Bahrein ili Kuvajt.

U orbiti

Za razliku od ‘lažnog’ svemira, u pripremnoj je fazi gradnje još jedan svemirski hotel, odnosno svemirska postaja koja će biti u funkciji turizma, ali doista u svemiru. Riječ je, zapravo, o dva hotela, Voyager Stationu i Pioneer Stationu, koja bi se također trebala sagraditi do 2027. Osim intergalaktičkim putnicima, objekti će biti dostupni za poslovne skupove i razna istraživanja. Korporacija koja stoji iza projekta, Orbital Assembly, inače se bavi gradnjom svemirskih postaja. U prvome prijedlogu projekta na Voyager Stationu planiran je smještajni kapacitet za 280 gostiju, no taj se plan sada povećao na njih četiristo. Usporedno se projektira manja verzija, Pioneer Station, koja će moći primiti samo 28 putnika. Procijenjena je vrijednost gradnje tih dvaju svemirskih hotela 200 milijardi dolara i njima bi trebao upravljati poznati hotelski lanac Hilton.

Obje ‘postaje’ upotrebljavat će umjetnu gravitaciju koja će pomoći komforu u hotelskim sobama i ‘stajliš’ barovima. Prema podacima s internetske stranice Space Voyager, stupanj umjetne gravitacije ovisit će o brzini rotacije. Zbog svih pravila fizike oba hotela izgledat će kao gigantski kotači koji plutaju svemirom. Simulirana gravitacija jako je važna za buduće stanovnike svemira, no svemir ne bi bio svemir kad se u njemu ne bi iskusilo bestežinsko stanje, što će gostima u ta dva hotela biti i omogućeno. Unutrašnjost hotela Pioneer Station projektirana je tako da prostor može funkcionirati i u uvjetima nulte i djelomične gravitacije. Tako će gosti moći iskusiti i igranje košarkaških igara u kojima će se moći vinuti u visine zbog bestežinskog stanja okoline. U gastroponudi hotela može se očekivati tzv. svemirska hrana, poput zamrznutoga sušenog sladoleda, kako bi se pojačao ‘svemirski dojam’.

image

Pioneer Station

U javnost još nije izašao podatak koliko će stajati noćenje u tim hotelima, no ako pogledamo ostale turističke misije u svemiru koje su u pripremi, možemo sa sigurnošću zaključiti da će biti vrlo skupo.

Let za 450 tisuća dolara

Primjerice, kompanija Virgin Galactic Richarda Bransona, koja već dugo priprema prve komercijalne letove u svemir, obične putnike planira poslati u svemir za 450 tisuća dolara po osobi (po putovanju).

Dok svemirski turizam i svi početni pionirski projekti ne postanu uobičajena pojava među zvijezdama, možemo računati na to da će takva iskustva biti dostupna samo ekstrabogatim ekshibicionistima. S vremenom će, predviđaju stručnjaci, taj način putovanja pojeftiniti te se, u možda ne tako dalekoj budućnosti, cjenovno izjednačiti s krstarenjima kruzerima.

Na HBO-u se upravo prikazuje serija ‘Avenue 5’ u kojoj je poznati Dr. House preuzeo glavnu ulogu kapetana svemirskog broda/hotela koji je trebao kružiti oko Plutona, no ispao je s putanje pa je njegov povratak na Zemlju postao upitan. Iako je trebala biti humoristična, serija nije pretjerano smiješna, ali scenografija i scenarij prilično jasno dočaravaju viziju svemirskog turizma onako kako ga mi ljudi zamišljamo. Vrlo slično animiranom filmu ‘WALL-E’ iz 2008. u kojem se mali robot zadužen za čišćenje zagađene Zemlje nađe u svemirskom brodu s ljudskom vrstom, vrlo sličnom realnom profilu gostiju na kruzerima. Za one koji nemaju novca za svemirske avanture i nisu ljubitelji resorta i kruzera možda i nije tako loše da se takav profil turista lansira u svemir, a da ostali zemaljski smrtnici uživaju u nekim drugim oblicima putovanja. 

25. travanj 2024 12:31