Život
StoryEditor

Warholova Marilyn mogla bi postati najskuplje umjetničko djelo 20. stoljeća

26. Ožujak 2022.
Marilyn Monroe by Andy Warhol
Titulu najskupljeg umjetničkog djela u povijesti aukcijskih prodaja drži ‘Salvator Mundi‘ Leonarda Da Vincija koje je 2017. prodano za vrtoglavih 450,3 milijuna dolara

Umjetničko djelo ‘Shot Sage Blue Marilyn‘ Andyija Warhola u svibnju će se naći na dražbi aukcijske kuće Christie‘s po procijenjenoj cijeni od 200 milijuna dolara. Uspije li se prodati po spomenutom iznosu, taj kultni portret Marilyn Monroe postat će najskuplje umjetničko djelo 20. stoljeća.

Prihod od prodaje djela koje je trenutno u vlasništvu švicarske fondacije Thomasa i Foris Ammann otići će u dobrotvorne svrhe i to za poboljšanje života djece kroz zdravstvene i obrazovne programe. Inače, slika je dio kolekcije The Shot Marilyn koja sadrži četiri portreta glumice izrađenih u sitotisku, tehnici koju je umjetnik napustio jer mu je bila ‘previše komplicirana‘.

Propucani portet

Osim što je Warholova interpretacija Marilyn Monroe jedan od najprepoznatljivijih djela moderne umjetnosti, uz kolekciju se veže i jedna bizarna anegdota. Naime, zloglasni Silver Studio 1964. posjetila je performerica Dorothy Podber i pitala Warhola smije li fotografirati (engl. shoot) radove. Warhol je pristao, a umjetnica je, na njegovo iznenađenje, izvadila pištolj i pucala u portret Marilyn. Ta peta, ‘propucana‘ slika nije uključena u kolekciju premda je Warhol prefarbao rupe od metka, a Podber je dobila doživotnu zabranu ulaska u Warholov studio.

Inače, titulu najskupljeg umjetničko djela u povijesti aukcijskih prodaja drži ‘Salvator Mundi‘ Leonarda Da Vincija koje je 2017. prodano za vrtoglavih 450,3 milijuna dolara. Iako je to više nego dvostruko više od procijenjene vrijednosti Merlinke, vrijedi spomenuti da je Da Vinci svojedobno bio procijenjen na 100 milijuna, a uspio ostvariti četiri puta veći iznos.

27. studeni 2022 14:53