Znanja
StoryEditor

Energetska učinkovitost u industriji

02. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora organizirala je 2. prosinca 2014. u hotelu International, u Zagrebu, simpozij „Energetska učinkovitost u industriji“ s naglaskom na prehrambenu industriju i industriju pića.

Cilj simpozija bio je istaknuti potencijale za smanjenje ukupne potrošnje energije kao i prikazati odgovarajuće mjere. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti kao i zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske.

Simpozij se održao u sklopu projekta poticanja suradnje na području energetske učinkovitosti uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i energije. Organizacijski partner u Njemačkoj bila je tvrtka eclareon GmbH.

Njemačko–hrvatska industrijska i trgovinska komora već sedmu godinu zaredom organizira projekte poticanja suradnje iz područja energetske učinkovitosti te je na tržištu prepoznata kao pouzdani partner povezivanja oba tržišta.

Simpoziju je ove godine prisustvovalo preko 100 predstavnika renomiranih hrvatskih tvrtki iz prehrambene industrije i industrije pića, inženjerskih i projektnih ureda, institucija i dr.

Jedan od stručnih predavača na simpoziju bio je i gospodin Filip Prebeg ispred Energetskog instituta Hrvoje Požara. Filip Prebeg je u sklopu svog izlaganja pozdravio temu simpozija istaknuvši da je upravo prehrambena industrija zajedno s duhanskom industrijom najveći potrošač ukupne energije, električne energije te toplinske energije unutar industrijskog sektora. Nakon pregleda aktualnog stanja na području energetske učinkovitosti u Hrvatskoj – prehrambena industrija i industrija pića Filip Prebeg izdvojio je i neke od mjera povećanja energetske učinkovitosti u potrošnji električne energije poput uvođenja efikasnijih motora i trošila, poboljšanja tehnoloških procesa, modernizacija strojeva i dr. Kao mjere za povećanje energetske učinkovitosti pri potrošnji toplinske energije navodi se racionalizacija procesa, korištenje otpadne topline, regeneriranje kondenzata i tehnološke vode i dr.

Sudionici su u stankama imali prilike za postavljanje pitanja stručnim referentima, ali i predstavnicima njemačkih tvrtki koje sudjeluju u ovom projektu poput tvrtke Regiolux, i-save-energy, HTTenergy, Cendid Energy Solutions, Drayer & Bosse, Pravida.

15. travanj 2024 08:45