1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Kostas Nebis, Hrvatski Telekom - Digitalna infrastruktura ključna je za gospodarski rast

05. Srpanj 2022.
Kostas Nebis

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Ova je godina s invazijom Ukrajine, slabijim ekonomskim izgledima, velikim skokom cijena energenata, jednom od najvećih inflacija s kojom se Hrvatska ikada suočila donijela poprilično loših vijesti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pomno pratimo razvoj događaja i moguće implikacije na svoje poslovanje i zemlju općenito. Ipak, kao najveći investitor u digitalnu infrastrukturu i potpuno svjesni kako ICT infrastruktura i digitalizacija koje omogućujemo igraju ključnu ulogu u gospodarskom rastu i društvenom razvoju, ostajemo usredotočeni na provedbu svoje strategije i pružanje sveobuhvatne potpore nacionalnim interesima.

Predani smo svojim investicijskim planovima i nastavljamo graditi na dostignućima iz 2021. u kojoj smo, drugu godinu zaredom, imali rekordno uvođenje optike – omogućili smo je za 100.000 novih kućanstava i poslovnih subjekata, što je rezultiralo 30-postotnim rastom pokrivenosti FTTH-om. Također smo dodatno ojačali svoju poziciju vodeće 5G mreže, kojom sada pokrivamo 98 gradova i više od dva milijuna stanovnika.

Naše investicije u optiku i 5G, najveće u industriji, pritom su pomogle da Hrvatska napravi velik skok od pet mjesta u indeksu DESI u kategoriji 'Povezivost'. Naša planirana ulaganja u povećanje optičke i 5G mreže također pružaju učinkovitu platformu za gospodarski razvoj i društveni napredak, znatno povećavaju razinu nacionalne digitalizacije te osiguravaju nove i uzbudljive mogućnosti za sve industrije.

Nadamo se kako ćemo dobiti i okvir poticajan za investicije koji će omogućiti da naša ulaganja u digitalizaciju i 5G ostvare svoj puni potencijal, pogotovo imajući na umu višestruki rast cijena električne energije, što je velik izazov pri ulaganju.Pritom kao jedan od europskih klimatskih lidera osiguravamo potrebnu infrastrukturu i moderne usluge te pridonosimo zelenoj i digitalnoj transformaciji zemlje, omogućavajući drugima da učinkovitije upravljaju resursima te žive i posluju održivije.

18. travanj 2024 05:55