1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: S više od milijardu kuna prihoda 101 kompanija

23. Lipanj 2022.
Strabag

Za osvojiti poziciju među deset najvećih kompanija prošle je godine trebalo premašiti pet milijardi kuna prihoda, a za ući u klub 100 najvećih trebalo je preskočiti milijardu. Godinu ranije, prema rezultatima poslovanja za 2020. godinu, za biti među sto najvećih bilo je dovoljno ostvariti  820 milijardi kuna prihoda.

No Strabag, koji je također u prošloj godini preskočio milijardu kuna (za osam milijuna) ipak je na ovogodišnjoj listi završio tek na 101. mjestu. Drugim riječima, lani je više od milijarde kuna prihoda ostvarila 101 kompanija. Postoji zapravo još jedno poduzeće s prihodom većim od milijarde kuna, Hrvatska radiotelevizija, no ono se ove godine nije našlo na listi jer više nije obveznik podnošenja godišnjeg financijskog izvješća Fini.

Među tvrtkama čiji su prihodi iznosili između milijarde i pet milijardi kuna apsolutno je najveći hit kompanija čije će ime rijetko kome biti poznato – MVM CEEnergy Croatia. Tu kompaniju, s 3,6 milijardi kuna prihoda u prošloj godini, zatječemo na 20. poziciji Finine rang-liste najvećih za prošlu godinu, sa stopom rasta prihoda koji se izražava s punih osam znamenki (26458530 posto!) u odnosu na 2020. godinu. Hajde, probajte pogoditi čime se bavi! Trgovinom plinom, dakako. To se lani očito pokazalo najlukrativnijim poslom, a nema naznaka da tako neće biti i ove godine.

Uglavnom, MVM CEEnergy Croatia sasvim slobodno možemo očekivati među 'top 10' kada će se iduće godine slagati nova rang-lista. Riječ je o tvrtki koju je u Hrvatskoj u veljači 2020. godine osnovao vodeći mađarski trgovac prirodnim plinom, MVM Grupa, s ciljem proširivanja svoje prisutnosti na tržištu u regiji te djelovati kao korisnik na LNG terminalu na Krku. Kažu da je, u skladu sa svojom srednjoročnom strategijom, MVM Grupa spremna preuzeti značajnu ulogu na tržištu prirodnog plina. 

Ostale podatke o trendovima u biznisu i o poslovanju tvrtki koje vas zanimaju možete pronaći uz tiskano i digitalno izdanje Lidera od 30. lipnja.

21. travanj 2024 14:39