Aktualno
StoryEditor

3. maj ponovno izbjegao stečaj, ročište odgođeno za 4. srpanj

05. Lipanj 2019.

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju ponovno je odgođeno, ovoga puta za 4. srpnja, jer se, kako je rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

Sutkinja Liljana Ugrin je kazala na ročištu kako ima informaciju da država ozbiljno razmatra mogućnost pozitivnog rješenja, bilo kroz privremeno financiranje, bilo da se, ako se otvori stečaj, u 3. maju nastavi djelatnost.

Apelirala je da se odmah počne raditi na rješavanju problema i da se ne čeka do sljedećeg ročišta, kazavši da odluke u ovom predmetu nije lako donositi, jer su, s jedne strane, ostvarene pretpostavke za stečaj, ali da je riječ o riječkoj industriji i njenim radnicima. Dodala je i da stečaj preko noći neće riješiti sve probleme 3. maja.

Po njenim riječima, blokada računa 3. maja, prema podacima Fine jutros je iznosila 148,8 milijuna kuna, kojima treba pridodati još 2 milijuna kuna za plaće radnika.

Stanje nije sjajno, ali nešto se napravilo, blokada je velika, direktor je jučer dostavio podatke i objašnjenje što se poduzimalo, kazala sutkinja, dodavši da je dobra vijest da je isplaćen dio radničkih plaća uz pomoć šest milijuna kuna koje je 3. maj dobio prodajom imovine Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj, kao razlučni vjerovnik. U odnosu na drugi dio blokade iznos nije značajnije povećan, kazala je, i naglasila da prema izvješću direktora 3. maja Edija Kučana dio zaposlenika obavlja djelatnost, a razgovori o završetku brodova traju.

Na pitanje sutkinje može li se u sljedećim tjednima napraviti nešto da 3. maj nastavi raditi, direktor 3. maja Edi Kučan je kazao da se u razgovoru s mjerodavnim ministarstvima došlo do modela po kojemu bi se mogla nastaviti proizvodnja. Rekao da nitko od radnika nije prisiljen raditi poslove koji su se trenutno otvorili, a da se radnicima koji nemaju sredstava za dolazak na posao omogućilo da ostanu kod kuća. Dodao je da se većina radnika izjasnila da nije za otvaranje stečaja.

Od prošlog ročišta fakturirana je 241.000 kuna i potpisano pismo namjere za izradu sekcija od više od milijun eura, rekao je Kučan.

Izvijestio je i o "intenzivnim razgovorima" u Ministarstvu gospodarstva tijekom kojih se raspravljalo o dva različita modela za završetak dvaju trećemajskih novogradnji.

"Smatram da je donesena politička odluka da se nastavi djelatnost. Upravo zbog toga, inzistiram da kroz lipanj sve to možemo privesti kraju, model je zamišljen i to bi se trebalo riješiti do kraja mjeseca", kazao je Kučan i zamolio da se stečaj ne otvara.

Kučan je još kazao da je došla ponuda od kanadske Algome za završetak jednog njenog broda u 3. maju te kako je očito donesena politička odluka da se ide u izgradnju tih brodova, pa je sazrelo vrijeme da se s Algomom razgovara o uvjetima nastavka gradnje.

Sindikat i stečajni upravitelj podržavaju odgodu, Strojopromet za stečaj

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i predsjednik Nadzornog odbora Juraj Šoljić naglasio je da sindikat podržava odgodu stečaja.

No, predsjednik jednog od trećemajskih sindikata, Sindikata 3. maja Mladen Bučar rekao je da radnici za ovu godinu nisu dobili ni kune, da dio radnika putuje na posao iz udaljenijih mjesta i nema sredstava te da ne zna kako će i dalje dolaziti na posao.

Predsjednik Uljanikova Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je da da sve ovisi o Vladi, a da ona nije pokazala volju za rješenje, osim obećanja, te da je pitanje koliko radnici još mogu izdržati. Dio radnika čeka stečaj da bi ostvario pravo na otpremninu, dodao je.

Tvrka Strojopromet, koji je uz Finu, kao jedan od vjerovnika predložila otvaranje stečaja, ostala je kod prijedloga za otvaranje stečaja.

Privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković je rekao da razumije radnike, kojima je teško.

"Ljudi mjesecima ništa ne rade, a dolaze na posao, to je loše za njih, teško će se uključiti u novi posao. Odgovornost i suda i Vlade je da razrješi ovo pitanje, jer ljude uvlačimo sve dublje", kazao je.

Čupković se također složio s odgodom ročišta.

26. veljača 2024 06:20