Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Koja zanimanja će postati najtraženija?

23. Svibanj 2017.

Iako bi moglo doći do nestanka sedam milijuna radnih mjesta u narednih nekoliko godina, povećat će se broj zaposlenih u pojedinim područjima. Četvrta industrijska revolucija pretpostavlja novu generaciju robota na radnom mjestu a to dovodi do povećane potražnje za njihovim tvorcima, odnosno IT profesionalcima, piše ARN.

Tehnologija donosi napredak i osigurava budućnost. Stručnjaci smatraju da bi 4. industrijska revolucija mogla postati potpuna stvarnost za 10 do 20 godina. A do tada valja posložiti zakone i regulativu. EU Digitalna agenda 2020. je plan za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, no unatoč tomu debelo kaska za SAD-om i Azijom. Više o tome će na Liderovom Business Forumu: 4. industrijska revolucija koji se 29. svibnja održava u Hrvatskom državnom arhivu govoriti Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, dok će promjene koje donosi 4.0 industrija izložiti Vedran Antoljak iz Sense Consultinga.

Regrutacijska kompanija Hays utvrdila je da je, iako se još ne zna cjelokupan opseg četvrte industrijske revolucije, sigurno da će utjecaj na IT infrastrukturu biti velik, a to će zahtijevati potporu stručnjaka iz područja računalnih znanosti, matematike i inženjerstva.

>>>4. industrijska revolucija: Budućnost komunikacije – AR naočale koje čitaju i tipkaju misli

Iz kompanije Hays ističu da će biti pojačana potražnja za zanimanjima kao što su programeri robota čije je uloga da po mjeri izrade kod koji će stroju omogućiti da zadaće izvršava djelotvorno i učinkovito. Tražit će se i inženjeri robotike čija je zadaća kombinacijom niza disciplina projektirati, izgraditi i održavati složene robotske strojeve.

>>4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

Viši inženjeri su visokoobrazovani stručnjaci koji posjeduju tražene specijalističke poslijediplomske kvalifikacije kibernetike i znanstvenog istraživanja, a inženjeri strojnog učenja fokusirani su na to da omoguće računalnoj tehnologiji stjecanje inteligencije. Potražnja će biti velika i za različitim tehničarima koji pružaju podršku specijalistima.

>>>4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

Radna mjesta i sektori koji tradicionalno nisu bili meta automatizacije sada postaju dio nove industrijske revolucije, od branja voća do zdravstvene zaštite. Jedno od područja u kojima stručnjaci kompanije Hays očekuju značajne promjene u idućih deset godina je automobilska industrija, u kojoj se radi na razvoju autonomnih automobila i ugradnju nove tehnologije. Simon Raik-Allen, izvršni direktor u kompaniji MYOB koja se bavi izradom poslovnih rješenja, kazao da svjedočimo vremenu u kojemu se tehnologija agresivno razvija.

23. travanj 2024 12:31