Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

20. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

https://www.youtube.com/watch?v=8nt3edWLgIg

Utrka u naoružavanju robotima ratnicima kojima bismo povjerili odlučivanje o životu i smrti mogla bi čovječanstvu uskratiti budućnost, upozoravaju vodeći znanstveici u području robotike.

- Utrka u naoružavanju ove vrste već je počela. Nisam samo ja zabrinut gdje to sve vodi, već i moje brojne kolege - kaže Toby Walsh, profesor informatike i robotike. Taj aktivist UN-a proputovao je svijet u nastojanjima da ukaže na svu opasnost profilacije robota u mašine za ubijanje.

>>> Jerbić: Robotska i tehnologijska zaostalost priječe gospodarski razvoj Hrvatske

SAD razvoj svoje vojske bazira na primjeni tehnologije - daljnjem razvoju robotike i umjetne inteligencije na bojnom polju. Robotizirani timovi za specijalne misije, autonomne mine, raketni sustavi sa sposobnošću donošenja odluka, minijaturni roboti za špijuniranje, samo su neka od dostignuća američke vojne industrije. U izvješću tamošnjeg ministarstva obrane stoji kako je američka vojska razvila bespilotne letjelice koje u realnom vremenu iz zraka nadziru akcije kopnene vojske s ciljem ometanja komunikacije neprijatelja, ali i detekcije izvora vatre s mogućnošću otvaranja iste po izvorima prijetnje. Kineske vlasti objavile su kako su razvile sustav krstarećih projektila s visokim stupnjem umjetne inteligencije.

Kompleksna analiza složenih podataka daje prave rezultate uz primjenu umjetne inteligencije kombinirajući metode učenja strojeva, semantičke tehnologije i obrade velikih baza podataka. Više o umjetnoj inteligenciji i analizi kompleksnih podataka će na Liderovom Business Forumu: 4. industrijska revolucija koji se 29. svibnja održava u Hrvatskom državnom arhivu govoriti Dunja Mladenić, istraživačica i projektna menadžerica s Inštituta Jožef Štefan.

Stručnjaci upozoravaju da će kroz samo nekoliko godina u vojni arsenal biti integrirana umjetna inteligencija kojoj će biti omogućeno donošenje autonomnih, samostalnih odluka.

- Dospije li ta tehnologija u pogrešne ruke, postat će to oružje usmjereno protiv svih nas. Bit će to grozna budućnost. Dovoljno je da padne u ruke ISIL-u ili Sjevernoj Koreji. Oni se neće suzdržavati od uporabe tog oružja protiv civilnog stanovništva - upozorava Walsh.

Zagonetka Terminatora

Međutim, stvari su već otišle toliko daleko da se u vojnim krugovima ne raspravlja o tome hoće li umjetna inteligencija biti integrirana u sustave naoružanja, već do koje mjere će joj biti odobreno samostalno odlučivati. To pitanje nazivaju Zagonetkom Terminatora.

Pentagon je za razvoj umjetne inteligencije  u sustavima naoružanja za naredne tri godine osigurao preko 18 milijardi dolara. Već su razvijeni raketni sustavi koji "razmatraju" koje mete pogoditi, a postoje i brodovi koji pronalaze neprijateljske podmornice i brodove te kreću u potjeru bez ljudske asistencije. Pentagon razvija umjetno inteligentan cyberspace softver, koji može ragirati na prijetnju brže nego što to mogu ljudi.

>>>4. industrijska revolucija je tu, a gdje ste vi?

Unatoč upozorenjima koja pristižu is stručnih krugova, peticijama i otvorenim apelima, kakve su u prošlosti potpisali između ostalih i Elon Musk, Steve Wozniak i Stephen Hawking, vlade zemalja koje raspolažu najsuvremenijim vojskama, uporno se oglušuju.

- Rusija i Kina razvijaju vojne mreže koje su jednako dobre kao i naša. Mogu nas vidjeti, odaslati navođenu municiju jednako daleko kao i mi - rekao je zamjenik ministra obrane SAD-a Robert O. Work, još prošle godine New York Timesu i dodao: - Jedina stvar koju mi možemo napraviti jest osigurati pobjedu prije njih.

Privatan sektor snosi veliki dio odgovornosti

Za razliku od prijašnjih utrka u naoružavanju, u ovoj veliki dio zasluga za razvoj umjetne inteligencije u naoružanju, pripada privatnom sektoru.

- Vojno osoblje s kojim sam razgovarao uvjerava me kako su upravo privatne tvrtke, velike korporacije, te koje predvode nudeći rješenja u naoružanju koja su naprednija od onih koje poznaje i razvija vojska - rekao je Welsh.

Mnoge kompanije u Silikonskoj dolini ta su znanja ponudila i drugima. Open source tehnologija tako je postala dostupna svim vladama ovog svijeta.

- Primjerice, učiniti automobile potpuno autonomnima je stvarno dobra ideja, ali dati oružju mogućnost samostalnog odlučivanja o pitanju života i smrti, to definitivno nije dobra ideja - dodaje znanstvenik.

Razvoj umjetne inteligencije potaknuo je široku raspravu o načinu kako to znanje usmjeriti prema za društvo zdravim ciljevima. Nije upitno hoće li biti izgrađeni obrambeni mehanizmi kojima upravlja umjetna inteligencija, već hoće li ta tehnologija podržavati, pa... život.

20. travanj 2024 11:30