Aktualno
StoryEditor

Abeceda propadanja (5): Od južnoafričke Kike do Valentićeve Nive

19. Ožujak 2019.

KIKA

Južnoafrička grupacija Steinhoff International, koja je 2013. završila preuzimanje austrijske Kika-Leiner grupe, s dolaskom Ikee zatvorila je dva od četiri svoja centra Kika u Hrvatskoj, a u preostala dva uselila se Emmezeta u njezinu vlasništvu.

KOMPAS ZAGREB

Jedna od jačih turističkih agencija krenula je prema dolje nakon što ju je preuzeo Matko Bolanča. Bukirani aranžmani nisu realizirani, novac nije vraćen i tvrtka je potkraj 2018. otišla u stečaj. Sličan scenarij sa stečajnim epilogom doživjela je i druga Bolančina tvrtka, Fleet rent a car.

KONSTRUKTOR-INŽENJERING

Nekad moćni splitski građevinar u stečaju je od 2017. zbog 108 milijuna kuna duga i blokade računa dulje od 600 dana. Željko Žderić je računao na strateške partnere, ali nije ih dočekao.

KOZMO

Agrokorova niša za prodaju kozmetike u godinama rasta nabila je oko 300 milijuna kuna minusa. Čak je i Todorić shvatio da tvrtku treba ugasiti, što se dogodilo i prije kraha Agrokora. Drogerijski biznis prodao je početkom 2017. Mülleru.

LIMEX

Stečaj nekoć najveće slavonske izvozne tvrtke za proizvodnju bicikala smatra se najtežim u Hrvatskoj, jer su obveze bile veće od imovine.

MAGMA

Tvrtka koja je prodavala igračke i odjeću i vrijedila 1,5 milijardi kuna otišla je u stečaj uslijed krize, nepodmirenih dugova i blokade računa jer nije dobila povoljan reprogram dugova. Vlasnik Goranko Fižulić danas piše zapažene ekonomske analize u Telegramu i kompetentno secira propast tvrtki.

MANDI

Talijanska tvrtka za prodaju namještaja zatvorena je 2011. zbog neprofitabilnosti, a danas su u zgradi na zagrebačkom Žitnjaku rijetki zakupci.

MERKUR HRVATSKA

Slovenski Merkur završio je u stečaju, a sve trgovine u Hrvatskoj su zatvorene.

MUCIĆ&CO

Građevinska tvrtka iz Dugopolja u 2015. otišla je u minus od gotovo 50 milijuna kuna, otvorena je predstečajna nagodba koja još nije dobila epilog, a prihodi su s 369 milijuna kuna pali na 12 milijuna.

NIVA

Bivši premijer Nikica Valentić u vrijeme građevinskog buma gradio je stanove i poslovne prostore, ali se u klasičnoj priči pucanja nekretninskog balona preinvestirao, ušao u vlasničke probleme s gradnjom Črnomerec centra. Niva završava u seriji predstečajeva i stečajeva s rasprodajom imovine.

Sutra: Od Pan papirne industrije do Spectator grupe

26. travanj 2024 00:36