Aktualno
StoryEditor

Adidas ususret ‘mundijalu‘ bilježi porast dobiti

03. Svibanj 2018.

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti u prvom tromjesečju, izdvajajući pozitivan utjecaj predstojećeg svjetskog nogometnog prvenstva i dobre rezultate u Sjevernoj Americi i Kini.

U razdoblju od siječnja do ožujka neto dobit poskočila im je 18,7 posto, na 540 milijuna eura. Operativna dobit uvećana je 17,1 posto, na 746 milijuna eura. Prihodi su pak zabilježili osjetno skromniji rast, po stopi od 1,9 posto, dosegnuvši 5,5 milijardi eura.

>>>Adidas podigao ciljanu dobit i europske burze

"Postigli smo da dobit raste znatno snažnije" nego prihodi, naglasio je izvršni direktor Kasper Rorsted, "a paralelno smo nastavili ulagati u stvaranje želje za brendovima".

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, prihodi su porasli oko 10 posto, napominju u grupi, objašnjavajući taj skok dobrom prodajom modne linije Originals, te linija opreme za trčanje, treniranje i nogomet. Prodaju opreme za nogomet potaknule su pripreme za svjetsko nogometno prvenstvo, koje se od sredine lipnja do sredine srpnja održava u Rusiji.

>>>Adidas naumio udvostručiti internetsku prodaju, zatvara fizičke trgovine

U Adidasu izdvajaju i posebno snažan rast prihoda u regiji Sjeverne Amerike, za čak 21 posto, te u Kini, za 26 posto. Dvoznamenkaste stope rasta bilježili su i u azijsko-pacifičkoj regiji i u Latinskoj Americi. U zapadnoj Europi prihodi su porasli samo pet posto dok su u Rusiji, istočnoj Europi i središnjoj Aziji smanjeni.

U cijeloj 2018. godini u Adidasu očekuju povećanje prihoda prilagođenih za utjecaj valutnih tečajeva za oko 10 posto, upravo zahvaljujući snažnom rastu u Sjevernoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji. Ciljaju također na snažniji rast neto dobiti od zadržanih dijelova poslovanja, u rasponu od 13 do 17 posto, na 1,675 milijardi eura.

23. lipanj 2024 18:45