Aktualno
StoryEditor

AfD ne želi da njemački porezni obveznici plaćaju visoke dječje doplatke Hrvatima

21. Ožujak 2018.

Dječji doplatak koji njemačke službe uplaćuje za djecu građana Europske unije koja ne žive sa svojim roditeljima u Njemačkoj, se posljednjih sedam godina gotovo udeseterostručio a među zemlje u koje se isplaćuje najveći broj doplataka spada i Hrvatska.

"Godine 2017. Savezni ured za zapošljavanje je za djecu EU državljana koji rade u Njemačkoj a djeca žive u zemlji porijekla isplatio 343 milijuna eura", proizlazi iz upita zastupničke grupe desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) a kako u srijedu prenose mediji RND grupe.

>>>2017., godina u kojoj se ekstremna desnica vratila u Bundestag

Prema istim informacijama ovaj iznos se drastično povećao posljednjih godina. 2010. Savezni ured za zapošljavanje je u EU inozemstvo prebacio dječjih doplataka u vrijednosti od 35,8 milijuna eura iz čega proizlazi da se ta svota u posljednjih sedam godina gotovo udeseterostručila.

Najveći broj djece koja žive izvan Njemačke nalazi se u Poljskoj (103.000) iza koje slijede Hrvatska i Rumunjska sa po 17.000 djece koja su ostala kod kuće dok im jedan ili oba roditelja rade u Njemačkoj.

Otpor Europske komisije

Njemačka vlada je prije godinu dana donijela nacrt zakona po kojem bi se za djecu koja žive u inozemstvu isplaćivao dječji doplatak u visini doplatka koji se dodjeljuje u zemlji boravka ali je taj zakon naišao na otpor Europske komisije.

>>>Anketa: AfD prvi put popularniji od socijaldemokrata, prerastao u drugu stranku Njemačke

Dječji doplatak u Njemačkoj za prvo i drugo dijete iznosi 194 eura mjesečno. Za treće dijete 200 a od četvrtog djeteta 225 eura mjesečno što je osjetno više nego u zemljama EU-a u koje odlazi najveći broj inozemnih uplata.

>>>Raspra o ideologiji, pedagogiji i pedofiliji prati ‘naputak za gay klince’ u njemačkim vrtićima

Zastupnik AfD-a Rene Springer žestoko je u razgovoru za medije RND grupe kritizirao ovo pravilo.

„Njemačkom poreznom obvezniku je teško shvatljivo zašto svakog mjeseca moraju plaćati za djecu koja npr. žive u Bugarskoj“, rekao je Springer i optužio njemačku vladu za neučinkovitost.

Jedan predstavnik vladajuće koalicije se u istom mediju obranio od optužbi tvrdeći kako je Njemačka vlada učinila sve kako bi spriječila ovu praksu ali da je zaustavljena od strane EU-a.

04. prosinac 2023 14:49