Aktualno
StoryEditor

‘Afera paketići dokaz je da sustav ne funkcionira‘, traži se ostavka ministrice Murganić

08. Prosinac 2017.

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zatražio je u četvrtak da netko odgovara zbog afere ‘paketići‘ za siromašnu djecu, koji su završili u privatnom dječjem vrtiću.

- Osobno me pogodila dodjela paketića u vrtiću iz Fonda za najpotrebitiju djecu. Jedna televizija to otkrije slučajno, ispadne nova afera, a minstrica pobjegne. Što ti paketi tamo rade i kome su dodjeljeni, pitao se Panenić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

>>>Program ‘Zaželi’ omogućio posao za 219 žena u Iloku i vukovarsko-srijemskim općinama

- Zna se za koga je Fond za pomoć najpotrebitijima. O tome se netko mora očitovati i za to odgovarati, poručio je.

Paketići namijenjeni siromašnoj djeci podijeljeni su u srijedu djeci u zagrebačkom privatnom katoličkom vrtiću, a resorna ministrica Nada Murganić i njezina tajnica Margareta Mađerić izbjegle su novinare i nisu objasnile kako su paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda tamo završili.

Maras o ‘aferi paketići‘: Netko bi možda trebao snositi sankcije

SDP-ov zastupnik Gordan Maras u četvrtak je, komentirajući aferu paketića za siromašnu djecu koji su završili u privatnom dječjem vrtiću, poručio kako bi se osoba iz Ministarstva demografije odgovorna za taj propust trebala u najmanju ruku ispričati, a možda i snositi sankcije.

Ministrica Nada Murganić morala je u ovom slučaju ići kroz sustav, a osoba iz njezinog Ministarstva koja je odgovorna za ovaj propust trebala bi se u najmanju ruku ispričati, a možda i snositi sankcije, rekao je Maras novinarima u Saboru.

Naglasio je kako bi akcije u sklopu smanjivanja socijalnih razlika trebale bi biti kontrolirane, da država zato i postoji.

- Ne može se outsourcati takve projekte, pa da se ide preko privatnih vrtića i da se pomoć na taj način distribuira, umjesto da to radi država. Imamo sustav, pa ako ga država već ima mora ga i koristiti. Kad nije tako događaju se ovakve stvari, rekao je SDP-ov zastupnik.

Beljak: Još jedan dokaz da sustav ne funkcionira

HSS-ov Krešo Beljak kaže da nema dovoljno podataka da bi mogao komentirati to što se dogodilo, "ali da se u principu dogodilo to da je to još jedan dokaz da sustav ne funkcionira, da ljudi koji sebe predstavljaju demokršćanima, katolicima, koji su u prvim redovima u crkvi rade sve ono suprotno onome što naša vjera propisuje".

- Dakle, oni su licemjeri, a ovo je još jedan dokaz da cijela ova ekipa koja vodi državu, koja se predstavlja kako se predstavlja, nije ništa drugo nego hrpa licemjera, zaključio je presjednik HSS-a.

Murganić: Radilo se o promotivnim materijalima

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda "za najpotrebitije" stavljeni "u ne baš dobar kontekst", istaknuvši kako se radilo o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

- Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koje ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstava namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, za različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova, rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice.

- Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna, koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade, kaže Murganić.

U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2000 kuna, predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni.

>>>‘Treneri velikog srca’ pozivaju djecu s teškoćama u razvoju na dvodnevno druženje u Zagreb

- Moram naglasiti da taj novac ima namjenu promidžbe, ne može se upotrijebiti za ništa drugo, a nije uzet iz mase sredstava za humanitarnu pomoć ni za fondove iz socijalnih programa, koji se dodjeljuju na osnovu natječaja, rekla je Murganić i najavila nastavak takvih aktivnosti.

- Nije dobro komentirati da su sredstava iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima, danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice, dodala je ministrica.

I njezino ministarstvo oglasilo se priopćenjem u vezi ‘afere paketići‘ istaknuvši kako je dječji vrtić Blažena Hozana javna ustanova koju pohađaju djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a neka djeca vrtić pohađaju besplatno. Ministarstvo je sredstva namijenjena promociji fondova željelo ustupiti potrebitim obiteljima umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, kaže se u priopćenju.

Glas traži ostavku ministrice Murganić

Stranka GLAS u četvrtak je ponovno zatražila od ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić da podnese ostavku zbog svih dosadašnjih propusta i nefunkcioniranja sustava resornog ministarstva, koje ovih dana pogađa "afera paketići".

- Jučerašnja podjela paketića za siromašnu djecu, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda za najpotrebitije EU, u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana, samo je još jedan dokaz katastrofalnog vođenja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, navodi se u priopćenju GLAS-a.

Podsjećaju i da je upravo GLAS prije mjesec dana pokrenuo pitanje povjerenja ministrici Murganić, pri čemu su među razlozima za opoziv naveli nefunkcioniranje ministarstva po pitanju raspolaganja sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. No taj zahtjev GLAS-a nije prošao, a saborska većina početkom studenog izglasala je povjerenje ministrici Murganić.

Zbog najnovije sfere GLAS traži da Murganić podnese ostavku, a ako to nije moguće mole "tajnicu premijera da napiše razrješenje ministrice Nade Murganić s obzirom da premijer Plenković očito ima važnijeg posla, poput hibridnog ratovanja".

29. travanj 2024 13:05