Aktualno
StoryEditor

Agrokorov dug prelazi 40 milijardi kuna

11. Svibanj 2017.

U izvještaju o zaduženosti koji je Agrokor dostavio irskoj burzi dug tog koncerna 31. ožujka iznosio je 40 409 000 kuna. Tim iznosom nisu obuhvaćene obveze prema  društvu Poslovni sistem Mercator d.d. i njegovim povezanim društvima.

U dokumentu Agrokor ukupne obveze 31 03 2017 nalazi se segmentirano financijsko dugovanje Proširene grupe:

Dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obvezi i ostalo ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava: Agrokor d.d., Konzum d.d., Velpro centar d.o.o., Konzum d.o.o. Sarajevo, Tisak d.d., Jamnica d.d., Agrokor trgovina d.o.o., Belje d.d., Dijamant a.d., Pik Vrbovec – mesna industrija d.d., Frikom d.o.o., Zvijezda d.d., Roto Dinamic d.o.o., Ledo d.d., Vupik d.d., Pik-Vinkovci d.d., Velpro BH d.o.o., Sarajevski Kiseljak d.d., Ledo d.o.o. Čitluk.

>>> Ramljak izvijestio premijera o stanju u Agrokoru i planovima za idući mjesec

Agrokor je 13. travnja uz jamstvo određenih povezanih i ovisnih društava (koja su dio Proširene Grupe) uzeo kredit s prednosti namirenja u iznosu od 80 milijuna eura koji nije prikazan u ovom sažetku zaduženosti i koji je iskorišten za potrebe obrtnog kapitala.

"Gore navedeni financijski podaci nisu revidirani, izvedeni su iz internih izvještaja upravljačkog računovodstva i podliježu financijskim postupcima Proširene Grupe u pogledu zatvaranja izvještajnog razdoblja na kraju financijskog razdoblja, a isto tako podliježu reviziji u postupku izvanredne uprave u skladu s pravnim okvirom te ni na koji način ne predstavljaju priznanje ili prihvaćanje bilo kakvih zahtjeva u postupku prijave tražbina," navedeno je u dokumentu.

>>> DORH-u odobreno 5 milijuna proračunskih kuna za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

Navodi se i kako je Agrokor 27. travnja objavio da je Hrvatska Grupa, u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima te identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranom financijskim izvještajima. Te provjere i dalje su u tijeku. Slijedom toga, Agrokor d.d. poziva  dionike da se ne pouzdaju u njegova postojeća konsolidirana financijska izvješća sve do okončanja provjera u cijelosti, a sukladno rezultatima i razjašnjenja cjelokupne situacije. Upravo iz tog razloga, Agrokor d.d. može revidirati gore navedeni sažetak konsolidirane financijske zaduženosti Proširene Grupe, kao rezultat daljnjih provjera njegove zaduženosti  kao i ostalih financijskih pokazatelja sa čijom analizom će se nastaviti.

Također, iz koncerna upozoravaju vjerovnike na činjenicu da zbog moratorija određenog sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, izrijekom nije dopušteno poduzimanje bilo kakvih ovršnih radnji, pokretanje sudskih postupaka, korištenje pravnih lijekova i poduzimanje drugih sličnih radnji protiv Hrvatske Grupe tijekom trajanja postupka izvanredne uprave.

>>> Sindikalac iz Velpra: Skladišta su prazna, roba ne dolazi

Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine, Proširena Grupa imala je 13,833 milijardi kuna neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova. Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine, najveći neosigurani bankovni zajmodavac bila je Sberbank sa 8,169 milijardi kuna. Zaključno sa 31. ožujkom 2017.godine, Proširena Grupa imala je 7,341 milijarda kuna nenaplaćenih obveznica, od kojih 9.875% predstavljaju obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2019. godine (2,232 milijardi kuna), 9.125% obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2020. godine (2,417 milijardi kuna), a 8.875% obveznice s pravom prvenstva koje dospijevaju 2020. godine (2,078 milijardi kuna) i Europski komercijalni zapisi ukupnog iznosa od 614 milijuna kuna koji dospijevaju u lipnju i kolovozu 2017," pojašnjeno je u dokumentu.

"Dug dobavljačima iznosi 6,238 milijardi kuna, Zaključno sa 31. ožujkom 2017. godine, od svih dobavljača navedenih u analitici, naš najveći dobavljač bio je TDR d.o.o. koji čini gotovo 3% naših obaveza prema dobavljačima. Iznos od 6,238 milijardi kuna naveden u tablici uključuje gotovo 1,377 milijardi kuna osiguranog duga."

08. lipanj 2023 21:41