Aktualno
StoryEditor

Airbnb kineskim vlastima dostavlja podatke o gostima

31. Ožujak 2018.

Američki digitalni div za ugovaranje smještaja Airbnb objavio je da od petka dostavlja kineskim vlastima podatke o gostima koji rezerviraju smještaj u toj zemlji, prenijeli su britanski mediji.

Podaci uključuju detalje iz pasoša i datume rezervacija, prenosi BBC. Airbnb će također dostavljati podatke o kineskim građanima koji nude smještaj nakon što počnu prihvaćati rezervacije.

U kompaniji ističu da će se time uskladiti s kineskim zakonima i propisima, "poput svih ostalih kompanija koje posluju u Kini".

>>>Airbnb predviđa 175 posto više rezervacija za Zagreb, Rovinj među top destinacijama TripAdvisora

Informacije ostaju u Kini

Airbnb China ima oko 140 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja. Hoteli u Kini već su dužni dijeliti podatke o gostima s vladom i policijom, napominje BBC.

Turisti i putnici koji odsjedaju u privatnim domovima tehnički su također obvezni prijaviti policiji pojedinosti o smještaju u roku od 24 sata od dolaska na destinaciju.

>>>Potpredsjednik Amazona Greg Greeley prelazi u Airbnb

U Airbnb-ju ističu da se jednostavno prilagođavaju tradicionalnoj ugostiteljskoj industriji u Kini.

- Informacije koje prikupljamo slične su informacijama koje hoteli u Kini prikupljaju desetljećima, kazala je za BBC glasnogovornica tvrtke.

U kompaniji navode da su dosada prikupljali podatke i dijelili ih kineskim vlastima tek na njihov zahtjev. Sada će ih ih dostavljati čim domaćini počnu prihvaćati rezervacije.

>>>Airbnb najavio borbu protiv modernog ropstva

Napominju također da su korisnike i domaćine obavijestili da će sve prikupljene informacije ostati u Kini.

Airbnb se fokusirao na širenje poslovanja u Aziji, posebno u Kini koja spada među njihova tržišta s najvišim stopama rasta. Konkurencija im je najveći igrač na tom tržištu Tujia.com s više od 400 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja.

Do 2028. američki div želi povećati broj gostiju na tržištima širom svijeta na milijardu godišnje. Airbnb spada među kompanije sa sjedištem u Silicijskoj dolini s najvećim tržišnom vrijednošću, procijenjenom na 30 milijardi dolara.

11. travanj 2024 20:05