Aktualno
StoryEditor

Ako Trump oslabi američku valutu za očekivati je slične reakcije u drugim zemljama

12. Veljača 2017.

Konačno su nas razveselile vijesti sa svjetskih robnih burza o padu cijena žitarica. Cijena sojine sačme i zrna je pala cca. 10 usd/mt. Izvješća s tržišta sugeriraju da je do pada došlo zbog iščekivanja novog USDA WASDE izvještaja . Prema nekim privatnim procjenama proizvodnje sojinog zrna u Brazilu i Argentini za sada nije za očekivati pad proizvodnje.

Žetva sojinog zrna u Brazilu se odvija odlično usprkos kiši. Istovremeno žetva kukuruza u Argentini i Brazilu mogla bi zaostati zbog vremenskih prilika što bi moglo dodatno uzburkati tržište.

Cijene kukuruza su više nego proteklih mjeseci zbog nedostatka izvoznih pozicija. Ako netko treba brzu isporuku morat će platiti vrlo visoke premije.

Na tržištu ribljeg brašna i dalje je sve mirno zbog kineskih novogodišnjih praznika. Iz Perua stižu vijesti o ulovu 1,96 milijuna mt ribe od Sjeverne kvote.

>>>Mogući smanjeni urod sojinog zrna u Argentini bi mogao potaknuti porast cijena

Iz Amerike nam i dalje pristižu vijesti o novom američkom predsjedniku za kojeg su se mnogi nadali kako će ublažiti svoju radikalnu retoriku što ipak nije učinio.

Zalaže se za slabljenje američkog dolara kako bi smanjio veliki trgovinski deficit s ostatkom svijeta i vratio radna mjesta u SAD.

Istovremeno je komentirao podcijenjenost eura, yuana, pesa i jena što je izazvalo reakcije prozvanih država.

U slučaju da Trump održi riječ i oslabi američku valutu za očekivati je reakciju ostalih zemalja koje će nastojati nadoknaditi pad izvoza u SAD, te će postupiti slično i nastojati oslabiti svoje valute.

Nagle oscilacije tečaja valuta predstavljat će problem izvoznicima no istovremeno će otvoriti prostor za ostvarenje dodatne zarade na financijskim tržištima.

>>>Trumpova pobjeda potaknula investitore da masovno kupuju američku valutu

18. svibanj 2022 03:05