Aktualno
StoryEditor

Allianz: Nepostojana regulacija i česte izmjene zakona najveći poslovni rizik u Hrvatskoj

11. Siječanj 2017.

Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja, posebice česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira, pokazuje ovogodišnje izdanje istraživanja "Allianzov barometar rizika".

Godišnji Allianzov barometar rizika objavljuje kompanija Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) i temelji se na istraživanju u kojem je sudjelovalo 1.237 stručnjaka za rizik iz 55 zemalja. Uz regionalnu analizu, u istraživanju se istražuju rizici povezani s konkretnim sektorom, na primjer za sektor proizvodnje, pomorstva i brodogradnje te za ostale velike industrije.

>>>Žestoka konkurencija i cyber incidenti predstavljaju najveće nove prijetnje tvrtkama

U Europi je na vrhu poslovnih rizika zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu, a slijede cyber napadi, odnosno cyber kriminal, curenje informacija, tehnički kvarovi povezani s IT tehnologijom i sl., te kretanja na tržištu, odnosno nestalnost, žestoka konkurencija i stagnacija tržišta.

Nepredvidivost tržišta

U Hrvatskoj, uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam i sl., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu, dakle nepredvidivost, jače tržišno natjecanje i novi sudionici, spajanja i preuzimanja, stagnacija tržišta, fluktuacije na tržištu, kao i makroekonomska kretanja, odnosno programi štednje, povećanje cijena dobara, deflacija i inflacija.

"Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja i održavaju iskustva prethodnih godina. Upravo česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira poduzeća navode kao jedan od najvećih problema u poslovanju na hrvatskome tržištu", komentirao je nalaze ovogodišnjeg barometra rizika član Uprave Allianza Zagreb zadužen za financije Kristijan Buk.

>>>Podaci Svjetske banke: Hrvatska deveta na popisu zemalja koje su najgore za pokretanje vlastite tvrtke

Globalno, poduzeća su sve zabrinutija zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima te rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma. Ostali razlozi za zabrinutost koji su u porastu su digitalne dileme koje proizlaze iz novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. Međutim, najveći razlog za zabrinutost i dalje su gubici zbog zastoja u poslovanju, pokazuju zaključci ovogodišnjeg "Allianzovog barometra rizika".

13. travanj 2024 23:30