Aktualno
StoryEditor

Američka zabrana uvoza ruskog zlata ojačat će rubalj

29. Lipanj 2022.
zlato tozla

Nakon uvođenja američke zabrane uvoza ruskog zlata, Moskva bi ga mogla početi prodavati za rublje stranim partnerima što će ojačati rusku valutu, rekao je za RIA Novosti financijski analitičar Vladislav Antonov. Sjedinjene Američke Države zabranile su uvoz ruskog zlata u tu zemlju, osim iznimaka koje propisuju posebni propisi ili uz dozvolu Ureda za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC).

Ranije su države skupine G7 u zajedničkom priopćenju objavile da će 'odsjeći' Rusiju od sudjelovanja na svjetskim tržištima i ograničiti njezin prihod, uključujući od zlata.

- Posve je očito da bi Rusija mogla početi prodavati zlato stranim klijentima za rublje i to će biti nova faza u jačanju rublja - rekao je Antonov.

Dodao je da je donedavno oko 80 posto zlata iskopanog u Rusiji prodavano u inozemstvo, a sada će ga više ostajati unutar te zemlje, što će ojačati stabilnost njezina financijskih sustava.

Vrlo vjerojatnim smatra preusmjeravanje protoka ruskog zlata sa zapada na samu Rusiju i zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

- Sudionici na svjetskom tržištu izvan zapadnog bloka povećat će suradnju s Rusijom, koju se ne može isključiti s tržišta zlata -  zaključio je.

25. travanj 2024 01:52