Aktualno
StoryEditor

Američki problemi s dugom pogodili bi i svjetsko gospodarstvo

12. Svibanj 2023.

Američki problemi sa servisiranjem državnog duga izazvali bi ‘vrlo ozbiljne posljedice‘ u domaćem, ali i svjetskom gospodarstvu, uključujući vjerojatno i više troškove posudbe, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy, sastali su se prvi puta u tri mjeseca kako bi razgovarali o podizanju plaftona državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

Pregovori su počeli u srijedu, a republikanci i dalje inzistiraju na smanjenju potrošnje, dok ministrica financija Janet Yellen upozorava da bi, ako Kongres ne podigne plafon, problemi s plaćanjem mogli iskrsnuti već početkom lipnja.

Strahuje se da bi u takvoj situaciji američko gospodarstvo moglo kliznuti u recesiju, na što je upozorio i MMF, dodavši da bi se posljedice osjetile i u cijelom svijetu.

MMF ne može u ovom trenu brojčano odrediti utjecaj takvog scenarija u SAD-u na rast svjetskog gospodarstva, dodala je u četvrtak glasnogovornica MMF-a Julie Kozack.

MMF je u travnju procijenio da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za 2,8 posto, ali je naglasio da bi dublja previranja na financijskim tržištima, obilježena oštrim padom cijena imovine i smanjenim bankovnim kreditiranjem, mogla zakočiti rast aktivnosti na samo jedan posto.

Jedna od posljedica američkih problema s plaćanjem i šire nestabilnosti u svjetskom gospodarstvu moglo bi biti podizanje kamatnih stopa, istaknula je Kozack.

- Željeli bismo izbjeći tako ozbiljne posljedice i zato ponovo pozivamo sve strane da se sastanu, postignu konsenzus i što prije riješe problem - poručila je glasnogovornica MMF-a.

19. travanj 2024 08:37