Aktualno
StoryEditor

Anketa: AfD prvi put popularniji od socijaldemokrata, prerastao u drugu stranku Njemačke

19. Veljača 2018.

Prvi put je njemačka populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) prema anketi objavljenoj u ponedjeljak pretekla socijaldemokratsku stranku SPD u trenutku dok socijaldemokrati započinju glasovanje o tome hoće li ući u koaliciju s konzervativcima Angele Merkel.

>>>Analitičari: AfD s novim vodstvom još desniji

Prema istraživanju javnoga mišljenja instituta Insa za list Bild, AfD je dobio 16 posto što je za 1 postotni bod više u odnosu na ranija istraživanja i tako postala druga njemačka stranka iza kancelarkih konzervativaca. SPD je pao na 15,5 posto što je za 1 postotni bod manje u odnosu na ranija istraživanja.

Ta anketa provedena je na uzorku od 2040 osoba od 16. do 19. veljače.

Već nekoliko tjedana smanjuje se razmak između AfD-a koji je ušao u Bundestag nakon parlamentarnih izbora 24. rujna i najstarije njemačke stranke u kojoj traje kriza i rat šefova.

>>>2017., godina u kojoj se ekstremna desnica vratila u Bundestag

Najnoviji podatci o popularnosti uvećavaju probleme SPD-a čije su brojke u slobodnom padu otkako je dobio 20.5 posto glasova na izborima u rujnu što je njegov najlošiji rezultat od 1949.

Konzervativne stranke, kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) i njezin bavarski saveznik CSU popeli su se za 2,5 bodova i sada imaju 32 posto, prema toj anketi.

>>>Austrija pred političkim zaokretom udesno

"Unija je sada jedina velika narodna stranka" zemlje, naglasio je direktor Inse Hermann Binkert za Bild.

Demokršćani i socijaldemokrati zajedno imaju tek 47,5 posto glasova i nemaju većinu u zastupničkom domu u slučaju novih izbora.

Dva pokreta se pripremaju na formiranje koalicijske vlade, pod uvjetom da dobiju zeleno svjetlo baze SPD-a.

>>>Njemačka: AfD poziva na repatrijaciju više od pola milijuna sirijskih izbjeglica

Oko 464.000 članova te stranke će početi glasovati putem pošte u utorak, a rezultati se očekuju 4. ožujka. Slobodan pad SPD-a bi ih, prema anketama, mogao potaknuti da daju podršku toj novoj vladi, dok bi odbacivanje vjerojatno dovelo do prijevremenih izbora i katastrofalnog rezultata za stranku.

Još tijekom vikenda je institut Forsa za privatne televizije RTL i n-tv navodio da socijaldemokrati vode ispred AfD-a.

02. ožujak 2024 17:54