Aktualno
StoryEditor

ANKETA: Daje li i vaša tvrtka slobodan radni dan za roditelje prvašića?

02. Rujan 2019.

Jedan od najstresnijih dana za roditelje ali i za djecu je svakako prvi dan škole, a Konzum, JYSK, Zagrebačka i Addiko banka te još neke tvrtke su se potrudile da svojim zaposlenicima taj dan olakšaju slobodnim danom. Neki pak, kao zaposlenici Zagrebačkog holdinga ‘imaju pravo koristi dan godišnjeg odmora‘.

Naime, svi zaposlenici u Konzumu kojima dijete kreće u prvi razred osnovne škole moći će na prvi dan nastave iskoristiti slobodan dan i provesti ga uz svoje mališane. Konzum ovako samo nastavlja tradiciju jer su i prošlih godina na ovaj način izlazili u susret svojim zaposlenicima s prvašićima.

- S kolegicama i kolegama koji su roditelji prvašića dijelimo ushićenje u iščekivanju njihovog velikog dana, a Konzum im pruža podršku omogućavajući im da taj dan provedu zajedno te ga ispune radosnim trenucima i stvore lijepe uspomene. Slobodan radni dan za roditelje prvašića Konzum je uveo prije četiri godine te je dosad taj dan u Konzumu iskoristilo 1.060 zaposlenika, dok će ga ove godine iskoristiti 298 zaposlenika čijih 303 djece kreće u prvi razred osnovne škole - izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Popularni trgovački lanac namještajem JYSK se također priklonio ovoj ‘tradiciji‘ pa su se tako i oni ove godine odlučili pobrinuti da svi zaposlenici mogu biti prisutni uz svoju djecu na taj važan dan.

- S obzirom na to da je prvi dan škole jedan od najvažnijih dana u životu svakog prvašića JYSK se ovom odlukom pobrinuo da svi zaposlenici mogu biti prisutni uz svoju djecu kako bi prošao u pozitivnom i ugodnom okruženju. Prvi dan škole jedan je od najvažnijih događaja svakom djetetu, a potpora roditelja je bitna kako bi s njima podijelili te trenutke i zajedno zakoračili u novo životno razdoblje. Svim našim zaposlenicima čije dijete kreće u prvi razred darujemo slobodan dan, i sretni smo što im to možemo omogućiti - izjavila je voditeljica ljudskih resursa Jadranka Čulo Petrovčić.

Također iz Zagrebačke i Addiko banke potvrđuju ovu hvale vrijednu tradiciju.

- Prvi dan škole je važan događaj za sve prvašiće, a isto tako, ako ne još i više za njihove roditelje. Kako bi cijela obitelj zajedno mogla uživati u njemu Addiko banka svim svojim zaposlenicima omogućuje slobodan dan da se mogu posvetiti svojim mališanima - kazao je Igor Vukasović menadžer Korporativnih komunikacija u Addiko banci.

Iz Zagrebačke banke naglašavaju kako su i prijašnjih godina oslobađali roditelje, i to ne samo za prvi dan škole već i za prvi dan vrtića, te kažu kako je taj slobodan dan plaćen.

Atlantic grupa također brine o svojom roditeljima i njihovim prvašićima.

- Atlantic Grupa svjesna je važnosti aktivne brige o svojim zaposlenicima pa povodom prvog dana škole daruje slobodan dan roditeljima prvašića. Zahvaljujući tome, svaki Atlantikovac može zajedno s djetetom ponovno ući u prvi razred, a mi kao kompanija dajemo im priliku da svome đaku tog dana pruže potrebnu podršku. U Atlanticu nam je cilj da su naši zaposlenici dobro, i na radnom mjestu i kod kuće. Stoga nizom internih programa i inače podupiremo dobre životne navike i balans obiteljskog i poslovnog života pa tako nudimo od slobodnih dana za važne životne prilike, do posjeta djece svojim roditeljima na poslu, bavljenje sportom, preventivne zdravstvene preglede i niz ostalih pogodnosti - zaključuju iz Atlantica.

Slobodan dan imaju i zaposlenici dm-a, a iz tvrtke kažu kako dm prati sve djelatnike u svim važnim životnim situacijama.

- Nastojimo prepoznati njihove specifične potrebe te im pružiti odgovarajuću podršku. U skladu s time, svim roditeljima koji svoje prvašiće žele ispratiti prvi dan u školu dm poklanja jedan slobodan dan - kaže Nataša Odak, menadžerica Odjela ljudskih resursa u dm-u.

Ikea Hrvatska također izlazi u susret roditeljima.

-IKEA Hrvatska svojim zaposlenicima roditeljima, kojima dijete kreće u prvi razred, daje slobodan dan. IKEA inače brine o roditeljima i tako što očevima daje mjesec dana plaćenog dopusta koji mogu provesti sa svojom bebom nakon što se njihove partnerice vrate na posao - kazali su iz tvrtke.

Da je roditeljstvo najvažniji posao na svijetu, ujedno i jedini koji nema radno vrijeme, znaju i u Kauflandu.

-S obzirom na to da je prvi dan škole najvažniji dan u rujnu, roditeljima prvašića omogućeno je da taj dan ostanu kod kuće i otprate dijete u školu, pa će im tako u ponedjeljak 9. rujna biti osiguran plaćeni dopust. Također, sve novorođene bebe Kaufland redovito daruje prigodnim poklon paketom, a majkama i očevima koji se vrate s rodiljnog dopusta nastoji se što više olakšati povratak na posao nudeći im mogućnost da prvi mjesec rade pola radnog vremena ili skraćeno - zaključuju iz ovog trgovačkog lanca.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska s ovom je praksom započeo 2015. godine.

- Lidlovi zaposlenici koji su roditelji prvašića, i ove godine imaju slobodan dan na prvi dan škole, s obzirom na to da je riječ o važnom trenutku u životu svakog djeteta, ali i roditelja. Ovom inicijativom želimo olakšati taj dan našim zaposlenicima i omogućiti im da ga provedu sa svojim prvašićima - kažu iz Lidla.

 

17. travanj 2024 02:54