Aktualno
StoryEditor

Arheolozi u Turskoj tvrde da su pronašli grobnicu svetog Nikole

08. Listopad 2017.

Arheolozi u Turskoj potencijalno su na pragu rješenja misterija starog više od tisuću godina nakon što su naišli na grobnicu skrivenu u ruševinama stare crkve za koju vjeruju da se u njoj nalazi tijelo svetog Nikole.

Prema pisanju News Weeka crkva se nalazi u južnom dijelu pokrajine Antalija, a predstavnik turskog arheološkog tijela, Cemil Karabayram, kazao je kako je svetište otkriveno tijekom elektroničke potrage kojom su pronađene prostorije smještene ispod crkve. Objasnio je da je vrlo teško doći do podzemnih prostorija jer se na podu crkve nalazi mozaik, stoga će arheolozi prilikom iskopa morati ukloniti svaku pločicu.

>>>Vis: U olupini američkog bombardera iz ’44. pronađeni posmrtni ostaci

Postoji više teorija o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci svetog Nikole stari 1674 godine, a neka od navedenih mjesta nalaze se u Italiji i Irskoj.

U vrijeme njegove smrti 343 godine, Sv. Nikola je sahranjen u crkvi u mjestu Demre, nekad poznatom pod imenom Myra, gdje su se nalazili sve do 11. stoljeća. Nakon toga su, prema povijesnim zapisima iz Italije iz tog doba, njegovi posmrtni ostaci ukradenu u osvajačkim pohodima i preseljeni ili u Veneciju ili u talijansku pokrajinu Bari. Prema jednoj od priča ostatke su francuski vitezovi odnijeli na napušteno groblje u južnoj Irskoj.

[caption id="attachment_297148" align="aligncenter" width="748"]arheolozi Foto: YouTube[/caption]

Većina katolika i pravoslavaca prihvaća tvrdnju da je Bazili svetog Nikole u Bariju njegovo posljednje počivalište, međutim turski stručnjaci sada tvrde da kosti premještene s tog mjesta ne pripadaju Sv. Nikoli već anonimnom svećeniku.

>>>Belgijci u svojim vodama pronašli potpuno očuvanu njemačku podmornicu iz Prvog svjetskog rata

Ovaj svetac je postao popularan tijekom 16. stoljeća u Europi kada se počelo vjerovati da nosi poklone djeci za Božić, a u SAD-u su ga nazivali nizozemskim imenom Sinterklass koje je kasnije pretvoreno u Djed Mraz.

20. travanj 2024 13:24