Aktualno
StoryEditor

Aston Martin najavio IPO na Londonskoj burzi

20. Rujan 2018.

Proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin, čiji je automobil vozio poznati filmski špijun James Bond, objavio je u četvrtak da početnom ponudom dionica (IPO) na Londskoj burzi planira prikupiti do 5,1 milijardu funti (5,7 milijardi eura).

Ponuda je najavljena za prvu polovinu listopada, s rasponom cijene dionice od 17,50 do 22,50 funti. Time je vrijednost cijele grupe procijenjena na 4,0 do 5,1 milijardu funti, uglavnom u skladu s novijim medijskim izvješćima.

Grupa će u ponudu uvrstiti 25 posto dioničkog kapitala odnosno gotovo 57 milijuna dionica. Konačna cijena očekuje se 3. listopada, kada počinje trgovanje vezano uz određene uvjete.

>>>Aston Martin ponovno izrađuje Bondov automobil – koštat će 3,3 milijuna funta

- Aston Martin Lagonda postat će jedina automobilska tvrtka uvrštena u kotaciju Londonske burze, pružajući prikladnu priliku investitorima da sudjeluju u budućem uspjehu kompanije, izjavio je predsjednik i izvršni direktor grupe Andy Palmer.

Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima su bilježili pad prodaje, ne uspijevajući prikladno investirati u nove modele.

Palmer je preuzeo dužnost izvršnog direktora 2014. godine i za njegova su mandata glavni dioničari uložili 200 milijuna funti u osuvremenjivanje ponude modela, proizvodnju novih vozila s nižim emisijama štetnih plinova a za iduću godinu najavljen je i prvi sportski terenac.

Predviđaju da će do 2020. godine povećati proizvodnju na gotovo 10 tisuća automombila.

>>>Aston Martin izlazi na Londonsku burzu

- U protekle četiri godine poslovni zaokret u Aston Martinu ostavio je dubok pozitivan trag u britanskom gospodarstvu. Zaštitili smo i otvorili tisuće radnih mjesta u zapadnom Midlandsu i Južnom Walesu, potaknuli ulaganja u proizvodnju i projektiranje i povećali potrošnju od lokalnih dobavljača, rekao je Palmer.

Stotinu godina starog proizvođača automobila sa sjedištem u Gaydonu vlasnički kontroliraju talijanski investicijski fond Investindustrial i ulagači iz Kuvajta. Dioničar je i njemački proizvođač automobila Daimler, s vlasničkim udjelom od 5,0 posto.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

28. travanj 2024 23:03