Aktualno
StoryEditor

Bankrotirala Bransonova tvrtka za lansiranje satelita

04. Travanj 2023.

Kompanija Virgin Orbit britanskog milijardera Sir Richarda Bransona podnijela je zahtjev za stečaj u SAD-u nakon što nije uspjela osigurati nova ulaganja nakon neuspjelog lansiranja u Britaniji početkom godine.

Tvrtka za lansiranje satelita zaustavila je rad prije nekoliko tjedana, ali se nada da će pronaći kupca koji će ponovno pokrenuti posao, piše Reuters.

Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji objavila je prošli tjedan da će otpustiti 85 posto od svojih  750 zaposlenih. Šef Virgin Orbita Dan Hart rekao je da ‘iako je tvrtka poduzela velike napore da riješi svoje financije i osigura više sredstava, u konačnici moramo učiniti ono što je najbolje za poslovanje.‘

Rekao je da će se Virgin Orbit sada usredotočiti na pronalaženje kupca ‘kako bi svojim kupcima, dobavljačima i zaposlenicima pružio jasnoću o budućnosti tvrtke‘.

U zahtjevu kompanija navodi vrijednost imovine na kraju rujna prošle godine od 243 milijuna dolara i dug od 153,5 milijuna dolara.

Dionice Virgin Orbita izlistane su na burzi 2021., ali kompaniji su donijele 255 milijuna dolara manje no što je očekivala.

Virgin Orbit izdvojen je iz tvrtke Richarda Bransona za svemirski turizam Virgin Galactica u 2017. godini, a specijalizirao se za slanje satelita u Zemljinu orbinu raketama koje je lansirao uz pomoć modificiranog Boeinga 747.

Njegova strategija bazirala se na tezi da lansiranje malih raketa iz pomoć Boeinga 747 u letu skraćuje postupak i proširuje lepezu mogućnosti za odabir lokacije.

No, kompanija se u protekle dvije godine sve teže nosila s konkurencijom zbog pomaka u potražnji prema većim raketama i isplativijeg ‘dijeljenja‘ putovanja u svemir SpaceX-ovom raketom Falcon 9, objašnjavaju analitičari i čelnici u sektoru.

Šesta misija Virgin Orbita u siječnju, bazirana na raketi LauncherOne, s tla Britanije, nije stigla do Zemljine orbite i sateliti američkih i britanskih obavještajnih službi završili su u oceanu.

Kompanija je nakon tog neuspjeha uzalud pokušavala pribaviti novac, obustavivši poslovanje i otpustivši sredinom ožujka gotovo sve radnike kako bi uštedjela novac.

Bransonov Virgin Group, vlasnik oko 75 posto udjela, objavio je da je u Virgin Orbit uložio više od milijardu dolara, uključujući 60 milijuna dolara osiguranih zajmova od studenog.

Drugi po veličini ulagač bio je državni fond Mubadala iz Abu Dhabija, sa 17,9-postotnim udjelom.

Prema cijeni dionica na zatvaranju burzi u ponedjeljak, tržišna kapitalizacija Virgin Orbita iznosi 65 milijuna dolara. Prije dvije godine iznosila je više od tri milijarde dolara. Dionice su u utorak prije otvaranja tržišta potonule 12 posto.

Zahtjev za stečajem pokazuje da je Virgin Orbitov najveći vjerovnik Arqit Ltd sa sjedištem u Londonu, kojem duguje gotovo 10 milijuna dolara za usluge i polog klijentima. Arqit nije odmah komentirao te podatke.

Drugi su vjerovnik po visini potraživanja Svemirske snage SAD-a, sastavni dio američke vojske, s pologom od gotovo 6,8 milijuna dolara, namijenjenim za lansiranja, navodi se u podnesku.

Ni u Svemirskim snagama nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

20. travanj 2024 13:39