Aktualno
StoryEditor

Barel nafte iznad 70 dolara, pad cijena malo vjerojatan

26. Siječanj 2018.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 70 dolara, balansirajući između slabijeg dolara i sezonskog uvjetovanog slabljenja potražnje pred kraj zime.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,22 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 65,51 dolar. Cijene su na oba tržišta ponovo crpile podršku iz slabijeg dolara, koji je danas zabilježio novu najnižu razinu prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta u tri godine.

>>>Cijene goriva će svakako rasti

- Sve dok je američki dolar u defanzivi, izraženiji pad cijena nafte malo je vjerojatan, konstatira u bilješci klijentima analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Slabiji dolar podupire cijene robe izražene u zelenim novčanicama jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Protuteža je pak bilo sezonski uvjetovano slabljenje potražnje. Tako Georgi Slavov iz Marex Spectrona izdvaja kratokočne nepovoljne trendove u potražnji za naftom zbog približavanja kraja zime na sjevernoj polutki. Mnogi prerađivači zatvarat će rafinerije nakon zimske sezone zbog radova održavanja, a to povlači za sobom smanjenje narudžbi sirove nafte, njihove osnovne sirovine.

>>>Najveći uspon cijena nafte u posljednja dva mjeseca

- Potražnja počinje slabiti budući da su... rafinerijski kapaciteti isključeni iz tržišta, istaknuo je Slavov.

To se odražava i na naftne zalihe. Američka banka Morgan Stanley objavila je da su globalne zalihe nafte u prošlom tjednu porasle.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 68,46 dolara, te je porasla 75 centi u odnosu na prethodni radni dan.

01. prosinac 2022 12:18