Aktualno
StoryEditor

BAT snizio ciljanu razinu prihoda od prodaje proizvoda nove generacije

16. Listopad 2018.

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR), snizio je u utorak ciljanu razinu godišnjih prihoda od prodaje proizvoda nove generacije, navodeći kao razlog stagnaciju prodaje u Japanu i opoziv proizvoda u SAD-u.

>>>Jack Bowles novi čelnik BAT-a

U BAT-u očekuju da će im ove godine prihodi od elektroničkih cigareta i uređaja za grijanje duhana dosegnuti 900 milijuna funti, što je 100 milijuna funti manje no što su dosada predviđali.

Razlog je te izmjene smanjenje planiranih zaliha u Japanu, najrazvijenijem tržištu uređaja za grijanje duhana, zbog stagnacije prodaje. Kao dodatni razlog, u BAT-u navode i povlačenje proizvoda Vuse Vibe s američkog tržišta.

Napominju također da će im kolebanja valutnih tečajeva smanjiti prilagođenu dobit po dionici za sedam posto pod uvjetom da se tečajevi u preostalom dijelu godine zadrže na sadašnjoj razini.

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, stopa rasta godišnje prilagođene dobiti po dionici trebala bi premašiti zacrtanih sedam do devet posto, dodaju.

U preliminarnom izvješću o poslovanju uoči sastanka s analitičarima i investitorima BAT također navodi da povećava udio u tržištu klasičnih cigareta čiji bi se obujam ove godine po njihovim procjenama trebao smanjiti oko 3,5 posto budući da sve više ljudi prestaje pušiti.

>>>British American Tobacco zapošljava 100 stručnjaka u Hrvatskoj

U SAD-u bi se obujam u industriji cigareta trebao smanjiti za četiri do 4,5 posto, uz blago poboljšanje u drugoj polovini godine, procjenjuju u BAT-u.

20. lipanj 2024 02:00