Aktualno
StoryEditor

Berlin poručio SAD-u da plin prodaje po ‘astronomskoj‘ cijeni

05. Listopad 2022.

Njemački ministar gospodarstva požalio se u srijedu na 'astronomske' cijene koje traže 'prijateljske' zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke.

- Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene - rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik 'Neue Osnabruecker Zeitung' u srijedu.

- To je problem - rekao je ministar, pozivajući Europsku komisiju da 'razgovara' s tim zemljama.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj a početkom rujna ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto plina uvozila iz Rusije. 

Kako bi zajamčio svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Zemlja - kao i čitav kontinent - okrenula se SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.

Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače.

- SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (...) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina - rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Europsku uniju da koordinira kupnju plina kako bi snizila cijenu.

05. prosinac 2022 19:41