Aktualno
StoryEditor

Beskućnik spasio vrata legendarnog Chelsea Hotela koja idu na aukciju

08. Travanj 2018.

Pedesetak vratiju legendarnog Chelsea Hotela u kojem su obitavale generacije umjetnika u New Yorku ponudit će se na dražbi u četvrtak nakon što ih je spasio jedan beskućnik.

Lista slavnih gostiju je duga: Janis Joplin, Leonard Cohen, Jimi Hendrix, Mark Twain, Jack Kerouac, Bob Marley, Humphrey Bogart, Joni Mitchell, Madonna, Andy Warhol. U hotelu su obitavali nekoliko dana, tjedana a ponekad i godina. Leonard Cohen ovjekovječio je povijest te te dvanaesterokatnice u 23. ulici pjesmom "Chelsea Hotel No.2". Hotel otvoren 1884., zatvoren je 2011., radi obnove i od originalne zgrade ostat će očuvano samo pročelje.

>>>‘Umjetnost razvoda’ – Russel Crowe organizira dražbu privatne kolekcije filmskih suvenira

No, neznanac danas vraća hotel pod svjetla pozornice. Nakon što je živio u Chelsea Hotelu od 2002. do 2011., a izbačen je jer nije mogao plaćati smještaj, Jim Georgiou na kraju se odlučio živjeti na pločniku preko puta sa svojim psom Teddyjem.

Od tamo je 2012. primijetio radnike koji su se spremali baciti stara vrata i uspio je spasiti njih pedesetak uz pomoć prijatelja, priča Arlan Ettinger, predsjednik aukcijske kuće Guernsey koja organizira prodaju. Georgiou je potom u susjednoj knjižnici proveo duge sate u pokušaju identificiranja osoba koje su odsjedale u sobama kojima su pripadala pojedina vrata.

>>>Za ‘alkoholni’ špil karata kolekcionar izdvojio pola milijuna dolara

Uspio je spojiti 22 vrata sa slavnim gostima te dobio pristanak Guernseyja prošle godine nakon što ga je odbilo nekoliko aukcijskih kuća.

Više ne živi na ulici, stanuje kod prijatelja, ali usprkos ograničenim sredstvima odlučio je darovati polovicu prihoda od prodaje nevladinoj organizaciji City Harvest koja pomaže gladnim Njujorčanima.

27. studeni 2022 16:53