Aktualno
StoryEditor

Bijela kuća optužila Kremlj za bezobzirni kibernetički napad NotPetya

16. Veljača 2018.

Sjedinjene Države su u četvrtak javno okrivile Rusiju za izvođenje tzv. NotPetya kibernetičkog napada prošle godine koji je osakatio vladina i poslovna računala u Ukrajini prije nego se proširio diljem svijeta.

Priopćenje Bijele kuće došlo je nekoliko sati nakon što je britanska vlada pripisala napad Rusiji, što je zaključak do kojega su već došli i objavili mnogi stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz privatnog sektora.

Napad u lipnju 2017. "se proširio diljem svijeta prouzročivši milijarde dolara štete u Europi, Aziji i Amerikama", rekla je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

>>> Kibernetički napadi nagrizaju profite američkih i europskih kompanija

"Bio je to dio aktualnog napora Kremlja da destabilizira Ukrajinu i jasno pokazuje sudjelovanje Rusije u aktualnom sukobu", dodala je Sanders. "Ovo je isto tako bio bezobziran i neselektivan kibernetički napad na koji će se odgovoriti međunarodnim posljedicama".

Ranije u četvrtak Rusija je zanijekala optužbu britanske vlade da je stajala iza napada rekavši da je to dio "rusofobne" kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.

27. siječanj 2023 17:20