Aktualno
StoryEditor

BMW s kineskim CATL-om sklopio ugovor vrijedan četiri milijarde eura

09. Srpanj 2018.

BMW planira u sljedećih nekoliko godina nabavljati baterije od kineskog proizvođača Contemporary Amperex Technologyja (CATL) u vrijednosti četiri milijarde eura, priopćio je u ponedjeljak direktor nabave njemačkog automobilskog diva.

>>>BMW nabavlja baterije za električne automobile iz Kine

Dugoročni sporazum predviđa isporuku baterija u vrijednosti 1,5 milijardi eura, proizvedenih u novoj CATL-ovoj tvornici u Erfurtu na istoku Njemačke, izjavio je u Muenchenu direktor Markus Duesmann.

Ostale baterije bit će proizvedene u Kini.

Ugovor o gradnji CATL-ove tvornice trebao bi biti potpisan tokom dana tijekom posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Njemačkoj.

Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da bi zbog manjka kapaciteta za proizvodnju baterija u Europi automobilska industrija mogla postati pretjerano izložena i ovisna o proizvođačima u drugim regijama.

>>>Dionice Daimlera pale zbog upotrebe uređaja za lažiranje ispušnih plinova

Osnivač Tesle Elon Musk spominjao je mogućnost gradnje „gigatvornice“ baterija u blizini francusko-njemačke granice, nedaleko njihove podružnice Grohmann Engineering.

Duesman je danas napomenuo da je BMW preuzeo na sebe dio troškova gradnje CATL-ove tvornice u Erfurtu ali nije želio precizirati iznos. BMW ulaže u istraživanje baterijske tehnologije ali odluka o tome hoće li ih sami proizvoditi ili ne još nije donesena, kazao je.

"Ne isključujem tu mogućnost", istaknuo je čelnik njemačke kompanije.

BMW ima dva dobavljača baterija i trenutno je dobro opskrbljen ali mogao bi dodati i trećeg a pregovara s osam proizvođača, dodao Duesmann, napominjući da bi im bilo drago kada bi i drugi proizvođači automobila uložili u tvornicu u Erfurtu.

>>>VW Grupa i BMW pod istragom zbog korupcije

Istaknuo je ipak da zajednička nabava s Daimlerom nije u planu zbog konkurentske prednosti koju može donijeti veći kapacitet odnosno brže punjenje baterija.

U Daimleru napominju da je njegova strategija kupovati komponente na mjestu proizvodnje. "Zadovoljni smo odlukom CATL-a o proizvodnji u Njemačkoj i razgovaramo o tom pitanju", rekao je glasnogovornik.

BMW sam nabavlja sirovine za baterijske ćelije i prosljeđuje ih proizvođačima baterija, posebno kada je u pitanju kobalt. Trenutno je u pregovorima o sklapanju dugoročnih ugovora.

20. travanj 2024 08:49