Aktualno
StoryEditor

Božidar Longin: Rekordna zaposlenost od nastanka Zadarske županije

17. Svibanj 2018.

Božidar Longin prije godinu dana preuzeo je dužnost zadarskog župana te je u novu misiju krenuo dosta ambiciozno. Zadarska županija proteklih nekoliko godina bilježi porast gospodarskih aktivnosti, a o najvažnijim projektima razgovarali smo s prvim čovjekom Županije.

Kojim ključnim projektima Zadarske županije želite povećati gospodarsku aktivnost?

– Pred završetkom su dva iznimno važna projekta za Zadarsku županiju – Nova luka Zadar u Gaženici te Poliklinika Opće bolnice Zadar. Jedan od projekata koji su generacije sanjale danas je pri završetku i uistinu možemo biti zadovoljni što će nova Poliklinika učvrstiti status zadarskoga javnog zdravstva i bolnice kao snažnoga regionalnog zdravstvenog centra. Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica gospodarstvo naše županije stavit će točku na ‘i‘. S njim neće profitirati samo turizam nego i mnoge druge grane poput poljoprivrede, raznih obrta i trgovine, pogotovo zato što Zadar postaje polazna luka za kruzere koji će ploviti diljem svijeta. Tijekom ove godine očekujemo početak radova na novome Centru za gospodarenje otpadom, vrijednom 380 milijuna kuna.

>>>Dobar posao u Kini: Luka Zadar postala dio Pomorskog puta svile

• Na što, odnosno na koju vrstu pomoći poduzetnici mogu računati od Županije? 

– Različitim programima provode se aktivnosti kojima se potiču nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, i to poduzetničkim kreditima sa subvencioniranim kamatama, poticanjem razvoja poduzetničkih zona, pružanjem pomoći inovatorima, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanja u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijskih obrta, sudjelovanjem u organizaciji gospodarskih sajmova i manifestacija, pružanjem pomoći poduzetnicima na početku rada, sufinanciranjem stručnog osposobljavanja poduzetnika te pomoći mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama.

Terminal Luke Gaženica stavit će točku na ‘i‘ gospodarstvu Zadarske županije

Također, od ove godine Zadarska županija uključila se u realizaciju Programa kreditiranja označavanja kvalitete obiteljskog smještaja Welcome. Financijski pomažemo i opremanje poljoprivrednih gospodarstava, a važno je napomenuti i da naše razvojne agencije pružaju savjetodavnu podršku poduzetnicima iz naše županije koji se namjeravaju kandidirati na natječaje za sredstva iz europskih fondova.

• Je li turizam glavna djelatnost u županiji ili...?

– Gospodarski razvoj Zadarske županije najviše potiču turizam, prerađivačka industrija, ribarstvo, marikultura i brodarstvo. Dobar prirodni položaj i ulaganja u prometnu infrastrukturu pridonijeli su razvoju turizma i djelatnosti koje ga prate. Bilježimo stalan porast broja turističkih noćenja, ali i kvalitete ukupnoga turističkog proizvoda koji se postupno izgrađuje i nadopunjuje turizmom u zaleđu i udaljenim krajevima županije. Naša županija poznata je i kao prva u djelatnostima ribarstva i marikulture s više od 50 posto ulova i 70 posto uzgoja ribe. Prvi smo i u proizvodnji tune, koja ve ćinom izvozi na japansko tržište. Imamo i velik poljoprivredni potencijal, posebno u ekološkoj proizvodnji, zbog čega mnogo energije ulažemo projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina.

>>>Bulj: Ako ne poduzme nešto po pitanju Gaženice, tražit ću ostavku ministra Butkovića

• Dosta se ulaže i u infrastrukturu

– Nakon završetka putničkog terminala Nove luke Zadar slijede nam veliki infrastrukturni zahvati na gradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu te novoj trajektnoj luci u Tkonu. Nakon useljenja Poliklinike imamo i vrlo ambiciozne planove u zdravstvu, poput projekta dnevnih bolnica. Na razvoju infrastrukture odlično surađujemo s jedinicama lokalne samouprave. Posebno ističem važnost gradnje sustava odvodnje i vodovoda u gradovima i općinama. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraciju koja će povezati Grad Nin te općine Privlaku, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta: biogradska aglomeracija, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija Preko – Kali. Neprestano radimo na razvoju poduzetničke infrastrukture kako bismo povećali kvalitetu gospodarstva.

>>>Samo jedna tvrtka dostavila ponudu za koncesiju u luci Gaženica

• Kakva će Zadarska županija biti za pet i deset godina?

- Prema svim pokazateljima jasno je da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. S krajem travnja imali smo 2600 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je povećanje od pet posto. Trenutačno imamo više od 54 tisuće zaposlenih osoba, što je rekordan broj od osnutka naše županije. Želja mi je i vizija da županija postane privlačna i gospodarski konkurentna regija koja će se uravnoteženo i održivo razvijati, regija prepoznatljive kulturne i prirodne baštine te visoke kvalitete života. Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Čvrsto sam uvjeren da će tako i biti.

05. listopad 2022 18:08