Aktualno
StoryEditor

Božinović na 48 sati: Gradovi, prijavite se na EU natječaje kako biste poboljšali sigurnost

22. Studeni 2018.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u splitskom hotelu Le Méridien Lav na desetom susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati pozvao gradove i općine da se prijave na natječaje iz EU fondova koji sufinanciraju projekte razvoja sigurnosnih sustava u lokalnim sredinama. Napomenuo je da je natječaj objavljen u listopadu i da traje do kraja siječnja sljedeće godine te da je MUP u vezi s tim već napravio konkretne korake održavši dvije konferencije s predstavnicima gradova.

- Održano je i niz bilateralnih sastanaka sa šest gradova koji udovoljavaju kriteriju od najmanje 50 tisuća stanovnika. Oni na prijedlozima već rade, poput Zagreba koji je s dvije stručne tvrtke prezentirao MUP-u projekte o novim tehnologijama – rekao je Božinović.

>>> Ministri gostuju na jubilarnom, desetom susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati

Napomenuo je da je sigurnost gradova jedan od prioriteta EK koja je upozorila da su najranjiviji javni prostori, odnosno najčešća meta terorista su trgovi i druga mjesta na kojima je moguće masovno okupljanje. EK je lani u listopadu predstavila akcijski plan, pozvavši lokalne dionike i privatni sektor da razmjenjuju informacije i najbolje prakse. Provedba tog plana povezana je s provedbom inicijative da se donesu inovativne mjere za gradove, a EU je za to lani predvidjela 18,5 milijuna eura, a ove godine čak 100 milijuna eura. Ubuduće ulaganje u sigurnost u EU povećat će se 30 posto.

Vrijedi razmisliti o određenim područjima na poboljšanju prostornog uređenja, poboljšanju procedura i otpornosti zgrada, međuresorskoj interoperabilnosti. Iako je Hrvatska sigurna, rekao je, mora biti oprezna i učiti od zemalja koje su više izložene prijetnji terorizma, a što je preduvjet za razvoj gospodarstva. Zato Hrvatsku ne oslobađa od obaveze da bude spremna za eventualne prijetnje.

24. lipanj 2024 01:22