Aktualno
StoryEditor

Britanski GlaxoSmithKline kupuje američkog proizvođača lijekova za rak Tesaro

03. Prosinac 2018.

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline (GSK) objavio je u ponedjeljak da je postigao dogovor o kupnji američkog proizvođača lijekova za rak Tesaro za 5,1 milijardu dolara.

Najveći britanski proizvođač lijekova platit će za Tesaro 75 dolara po dionici, više nego dvostruko više u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih 30 dana.

>>>GlaxoSmithKline za 13 milijardi dolara kupuje udio kompanije od Novartisa

Tom akvizicijom GSK će svom portfelju dodati lijek za rak jajnika Zejula, koji spada u obećavajuću kategoriju takozvanih PARP inhibitora. AstraZeneca u ponudi ima konkurentski lijek u toj kategoriji Lynparzu, podsjeća Reuters.

Prilikom preuzimanja dužnosti u travnju ove godine izvršna direktorica GlaxoSmithKlinea Emma Walmsley proglasila je proširenje portfelja lijekova svojim proiritetom.

GSK je proteklih godina kaskao za konkurencijom u proizvodnji lijekova koji generiraju prihode u visini nekoliko milijardi dolara, propustivši za mandata prethodnog direktora Andrewa Wittyja val akvizicija u farmaceutskom sektoru.

U kompaniji navode da će kupnja Tesaroa u iduće dvije godine smanjiti njihovu prilagođenu dobit za pet do osam posto a postupan pozitivan utjecaj očekuju od 2022. godine.

>>>‘Nuspojava’: Jedan od lijekova za Alzheimerovu bolest uklanja karijes, ‘regenerira zube’

Zejula je s odobrenim statusom sekundarnog dopunskog lijeka za rak jajnika u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom generirala prihode od 166 milijuna dolara.

29. travanj 2024 12:50