Aktualno
StoryEditor

Britansko ministarstvo financija: Prognoze o Brexitu više nisu primjenjive

25. Siječanj 2018.

Visoki dužnosnik britanskog ministarstva financija rekao je u srijedu da prognoze njegove institucije o velikom udarcu gospodarstvu zbog Brexita koje su dane nedugo prije referenduma o članstvu u Europskoj uniji u srpnju 2017. više nisu primjenjive.

Pobornici Brexita već dugo kritiziraju te projekcije kao dio "Projekta strah" koji je predvodio bivši premijer David Cameron i ministar financija George Osborne.

>>>Ministri protiv, ali britanske banke razmišljaju o plaćanju pristupa EU tržištu nakon Brexita

Prognoze su predviđale da će za 15 godina britansko gospodarstvo biti između 3,4 i 9,5 posto manje ako izađe iz EU-a. Tom Scholar je u srijedu rekao zastupnicima da su ta predviđanja bila temeljena na pretpostavci da će Britanija odmah započeti proces izlaska iz EU-a, te nisu uključivale nikakve poticajne mjere za gospodarstvo.

Britaniji je zapravo trebalo devet mjeseci da lansira proces Brexita, a Bank of England je nedugo nakon referenduma dao prve poticaje. Vlada je prošlog prosinca najavila nove mjere kojima je također svrha pomoći gospodarstvu.

- Treći čimbenik je to što se svjetsko gospodarstvo oporavilo puno snažnije nego što se to očekivalo tada, dodao je Scholar.

>>>EU najavio veću ‘članarinu’ nakon Brexita

Britansko gospodarstvo je preživjelo šok Brexita bolje nego što je većina ekonomista predviđalo, no zaostaje za stopom rasta u drugim razvijenim gospodarstvima.

Scholar je u Donjem domu parlamenta rekao i kako su se prognoze bazirale na tri potencijalna scenarija o budućem odnosu EU-a i Britanije, no da nijedan ne odgovara onome koji želi premijerka Theresa May.

14. srpanj 2024 16:15