Aktualno
StoryEditor

Brodosplit isporučio polarni kruzer Hondius, oduševljeni Nizozemci naručili još jedan

23. Svibanj 2019.

https://vimeo.com/337728938

Dobar je dan za veliku hrvatsku brodogradnju. Brodosplit je u ugovorenom roku isporučio polarni kruzer nizozemskom naručitelju Oceanwide Expeditions, a naručitelj je, zadovoljan kvalitetom i brzinom gradnje, naručio još jedan isti takav. Dobrim poslom u Splitu zadovoljna je i Vlada, kojoj će Brodosplit vratiti državno jamstvo od 36 milijuna eura kojim je dana potpora i omogućena gradnja polarnog kruzera koji će nositi ime Hondius.

Novogradnja Hondius impresivan je brod. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, može ploviti brzinom od 15 čvorova i ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Namijenjen je krstarenju polarnim područjima i prvi je takav brod na svijetu, a izgrađen je za nizozemsku kompaniju Oceanwide Expeditions. Vlasnik kompanije Wijnand van Gessel danas je u splitskoj gradskoj luci u kojoj je Brodosplit priredio prigodnu svečanost preuzeo novogradnju i stavio svoj potpis na ugovor za gradnju još jednoga broda istih dimenzija kao i Hondius, a koji bi trebao biti dovršen do listopada 2021. godine.

- Izgraditi brod nije lako, a najvažnija stvar u našoj industriji jest da brodovi budu isporučeni na vrijeme. Gradili smo brodove u gotovo svim brodogradilištima u Europi i isporuke su uvijek kasnile. Ovo je jedan od prvih brodova koji nam je isporučen u ugovoren roku. Zadovoljni smo brzinom gradnje kao i njegovom kvalitetom. Brodosplit je isporučio brod na vrijeme i zato smo odlučili danas potpisati ugovor za još jedan brod – rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik nizozemske kompanije Oceanwide Expeditions koja je prije tri godine Brodosplitu povjerila gradnju polarnog kruzera, a danas još jednoga, ukupne vrijednosti preko 100 milijuna eura.

 

[caption id="attachment_385961" align="aligncenter" width="749"] Wijnand van Gessel i Tomislav Debeljak, Foto: Aleksandar Tešić[/caption]

Zadovoljan odrađenim kao i novim ugovorom je i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

- Iznimno sam ponosan jer je ovo jedan od najsofisticiranijih kruzera polarne klase. Ima jako puno opreme i može ići u najdublje dijelove sjevernog i južnog pola. Napravljen je u restrukturiranom škveru, na vrijeme, u budžetu, sa dobiti, u kvaliteti, a dobili smo narudžbu za još jedan isti brod što dokazuje da je kupac zadovoljan. Iznimno sam ponosan što smo dokazali da se u Hrvatskoj može graditi brodove – istaknuo je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, naglašavajući da DIV Grupa nakon završetaka procesa restrukturiranja Brodosplita ponovno posluje sa neto dobi većom od 100 milijuna kuna.

Novogradnjom privezanom na carinskom gatu u splitskoj gradskoj luci prošetao se i ministar gospodarstva Darko Horvat i prisustvovao primopredaji i potpisivanju novoga ugovora u salonu polarnog kruzera Hondius koji je poslije svečanosti isplovio prema Nizozemskoj.

[caption id="attachment_385934" align="aligncenter" width="750"] Foto: Aleksandar Tešić[/caption]

- Bude li ovakvog kontinuiteta u gradnji brodova, hrvatska brodogradnja ima perspektivu i može se vratiti na one grane na kojima je bila nekad. Izvršavanjem ugovornih obveza gradi se povjerenje između naručitelja i isporučitelja, a svaki ovakav brod koji će uz državnu pomoć i državna jamstva biti isporučen na vrijeme otvara perspektivu izdavanja novih jamstva građenja povjerenja države u brodograditelje. Vlada je zbog nekih nesmotrenih odluka i neispunjenih ugovora iz državnog proračuna pokrila jamstva ugovorenih, a neisporučenih brodova od preko tri milijarde kuna. Brodosplit će nakon isporuke ovog broda vratiti državno jamstvo od 36 milijuna eura. Bude li ovo kontinuitet, rodi li se povjerenje, onda i brodogradnja ima perspektivu – naglasio je ministar Horvat, kao i da je model brodogradnje u kojem se grade sofisticirani brodovi i isporučuju na vrijeme onaj koji zanima državu i da se takav mora poštivati da bi država stala uz brodogradnju.

[caption id="attachment_385960" align="aligncenter" width="750"] Foto: Aleksandar Tešić[/caption]

Svečanoj primopredaji i potpisivanju novoga ugovora svjedočio je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji je poručio kako je dobra vijest za Brodosplit dobra i za Split te zaključio - kada je dobro Brodosplitu dobro je i Splitu.

26. svibanj 2024 11:55