Aktualno
StoryEditor

Buffett javno priznao da želi više od pet posto Appleovih dionica

06. Svibanj 2018.

Warren Buffett rekao je u subotu kako bi volio da njegova kompanija Berkshire Hathaway ima više od pet posto dionica Applea, i u slučaju da proizvođač iPhonea otkupi više svojih dionica.

Buffett je to rekao pred desecima tisuća dioničara Berkshirea okupljenima na godišnjem skupu u Omahi u američkoj saveznoj državi Nebraski. Dva dana prije otkrio je da je kupio još 75 milijuna Appleovih dionica, a prije četiri dana Apple je najavio da bi mogao ponovo kupiti svojih dionica za 100 milijardi dolara.

>>> Buffett: Dajte hvalu disruptorima koji razbijaju status quo

"Drago mi je da ponovo kupuju svoje dionice", rekao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

"Sviđa mi se da imamo pet posto, jednog dana možda šest ili sedam....No, morate imati vrlo, vrlo poseban proizvod koji ima strašno masovno tržište, proizvod koji se lako prima", dodao je.

Appleove dionice dosegle su rekordne cijene nakon što je Buffett priopćio da je povećao već značajan udio Berkshirea u kompaniji sa sjedištem u Cupertinu u Kaliforniji na 240 milijuna dionica, trenutno vrijednih 44 milijarde dolara. Buffettovi komentari mnoge su iznenadili s obzirom na njegovu averziju prema tehnološkim tvrtkama, ali multimilijarder na Apple više gleda kao na kompaniju za proizvodnju potrošne robe.

Investicija pomaže Buffettu da rasporedi gotovinu i ekvivalente Berkshirea, dok razmišlja o svojoj prvoj velikoj akviziciju nakon kupnje proizvođača avionskih dijelova Precision Castrart Corpa u siječnju 2016. za 32.1 milijardu dolara. Čak i nakon kupnje Appleovih dionica, Berkshire u novcu i ekvivalentima ima 108.6 milijardi dolara, objavila je kompanija u subotu.

>>> iPhone gubi čaroliju

Buffett je izjave dao odgovarajući na pitanje novinara CNBC-a Andrewa Rossa Sorkina. "100 milijardi dolara je puno novca", završio je Sorkin svoje pitanje.

"I ja sam to nekoć mislio", našalio se Buffett izazvavši smijeh i pljesak publike.

19. travanj 2024 14:34