Aktualno
StoryEditor

Carine na čelik dovele najveću američku tvornicu čavala na ‘rub izumiranja‘

01. Srpanj 2018.

Od 500 radnika zaposlenih u tvornici Mid-Continent Nail u američkoj državi Missouri, njih 60 prošlog je tjedna dobilo otkaze zbog povećane cijene čelika. Čelnici tvornice za ovu situaciju krive uvozne carine na čelik u visini od 25 posto, zbog čega je potražnja za čavlima pala za 50 posto nakon što je tvornica bila prisiljena povećati cijene zbog većih troškova nabave.

Tvornici prijeti zatvaranje do Praznika rada koji se u SAD-u obilježava prvog ponedjeljka u rujnu, osim ako im vladina Agencija za trgovinu ne odobri izuzeće od plaćanja carine, kazao je za CNN glasnogovornik kompanije James Glassman.

>>>Udruge: Carine na uvoz automobila koštat će SAD stotine tisuća radnih mjesta

Dodaje kako bi kompanija svoju proizvodnju mogla preseliti u Meksiko od kud bi kupovali čelik bez plaćanja carine, a zatim bi uvozili gotove čavle nazad u SAD jer se plaćanje carine odnosi samo na sirovine, ne i gotov proizvod.

Politiku o trgovanju Donala Trumpa Glassman je nazvao promašenom istaknuvši da je kompanija od 2013. godine udvostručila broj radnika, te povećala obujam poslovanja unatoč jakoj konkurenciji iz Kine.

Oko 21 tisuća američkih kompanija zatražila je izuzeće od plaćanja carina, a američka Komora za trgovinu procijenila je kako je 2,6 milijuna radnih mjesta u SAD-u ugroženo zbog stroge politike o trgovini, iako ta procjena uključuje i utjecaj izlaska SAD-a NAFTA-e. Prema Moody‘s Analiticsu oko 700 tisuća ljudi do idućeg ljeta moglo bi ostati bez posla zbog carine.

>>>Harley Davidson zbog EU carina seli proizvodnju u Indiju

Trump je u saveznoj državi Missouri na predsjedničkim izborima osvojio 80 posto glasova, no Glassman ističe kako je upitno da njegovi sugrađani još uvijek podupiru Trumpa, te dodaje da radnici tvornice imaju razlog za nezadovoljstvo Trumpovom administracijom.

26. veljača 2024 23:03