Aktualno
StoryEditor

Cerovac: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 20 godina riješila preko 8.000 predmeta

15. Studeni 2017.

U Hotelu Dubrovnik obilježeno je danas 20 godina rada Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, istaknuo je u uvodnom govoru da danas s ponosom mogu reći da su izgradili instituciju s kredibilnom praksom, s dvadesetogodišnjim bogatim iskustvom provedbe propisa o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, ali i na unutarnjem tržištu Europske unije.

- Ponosimo se i intenzivnom međunarodnom suradnjom u okviru Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja i sudjelovanjem u radu OECD-ovog Odbora za tržišno natjecanje, pogotovo iz razloga što Agencija sudjeluje u radu toga Odbora.

Cerovac je istaknuo da je Agencija do kraja 2016. godine, dakle u proteklih 19 godina riješila ukupno 7.588 predmeta od čega 2.237 upravnih. Uz to je donijela 449 mišljenja na propise. Uz procjenu da će broj predmeta i u ovoj godini biti na razini 2016. godine, kazao je da je Agencija u ovih 20 godina riješila preko 8.000 predmeta.

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknula je da je učinkovito tržišno natjecanje temelj suvremenog tržišnog gospodarstva jer ima utjecaja na kupnju ili isporuku robe i usluga.

>>>AZTN: ‘Lex Agrokor’ obustavio nadzor koncentracije Agrokora i Mercatora

- Od učinkovite zaštite tržišnog natjecanja korist ostvaruju i poduzetnici jer im propisi osiguravaju zaštitu vlastitih prava na tržištu i poticanje povećanja efikasnosti poslovanja. Suradnja između Ministarstva i Agencije nastavlja se na izradi propisa i stajališta Republike Hrvatske na prijedloge Direktiva i u drugim područjima od zajedničkog interesa kao što je digitalna agenda.

Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja dvadeseti rođendan čestitala je i Despina Pachnou iz Odbora za tržišno natjecanje OECD-a, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Zagreb te Ante Galić, predsjednik Visokog upravnog suda Republike Hrvatske.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja predvodnik primjene EU prava u Hrvatskoj 

U okviru konferencije održan je i panel na kojemu su svoj pogled na rad Agencije dali predstavnici akademske zajednice – Siniša Petrović, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlatka Butorac Malnar s Pravnog fakultet Sveučilišta u Rijeci te Jasminka Pecotić Kaufman, s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panel je moderirala Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Butorac Malnar naglasila je da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja predvodnik primjene EU prava u Hrvatskoj.

Na panelu je naglašeno da u procesu izgradnje prava i politike tržišnog natjecanja samo rad Agencije nije dovoljan za provođenje učinkovite politike i prava tržišnog natjecanja, već je potreban zajednički napor Agencije, poduzetnika, pravosuđa, potrošača, politike i svih drugih dionika.

>>>Imate indicije o kartelu u javnoj nabavi? Vodič AZTN-a pomaže vam u njegovom otkrivanju…

- Stoga je neizmjerno važna suradnja Agencije sa svim dionicima u društvu. U tom je procesu suradnja i potpora akademske zajednice jedan je od bitnih elemenata u izgradnji učinkovitog sustava tržišnog natjecanja.

Što se tiče budućih prioriteta Agencije, aktivnosti Agencije bit će i dalje usmjerene na otklanjanje teških ograničenja tržišnog natjecanja poglavito u obliku kartela.

- U tom će kontekstu napori Agencije biti usmjereni na poticanje uključivanja poduzetnika u pokajnički program, koji za sada ne daje željene rezultate. Ovaj cilj ćemo nastojati ostvariti na dva načina.  Prije svega, edukacijom poduzetnika ali, kako po svemu sudeći mrkva, u pravilu, nije dovoljna, bit će potrebna i batina u obliku zaoštravanja politike izricanja upravno-kaznenih mjera. Agencija će i dalje usavršavati znanja svojih eksperata iz područja prava i ekonomije, kao i naših stručnjaka za IT forenziku te osiguravati sredstva za nabavu najnovijih uređaja i softvera za tu svrhu. Prioriteti kod zlouporaba vladajućeg položaja poduzetnika bit će isključujući oblici zlouporaba kao što su odbijanje poslovanja, sheme rabata te obveza vezivanja.  Agencija će nastaviti provoditi sektorsko istraživanje distributivne trgovine hranom na malo i veliko kao i sektorsko istraživanje tržišta tiska. Pri planiranju novih istraživanja tržišta, Agencija će se i nadalje voditi prema načelu identifikacije tržišta s najvećom vjerojatnošću povrede zakona i štete za potrošače.

>>>AZTN: U 2016. promjene tržišnih udjela ‘Top 10’ najvećih trgovaca

Očekuju se i daljnje aktivnosti u kontroli koncentracija poduzetnika, što je izravna posljedica pojačanih aktivnosti na prekograničnim preuzimanjima i spajanjima kao i očigledne pojačane konsolidacije velikog broja tržišta.

- Nastavit ćemo s aktivnom ulogom u suradnji s Europskom komisijom i nacionalnim tijelima država članica u okviru ECN mreže, suradnju sa OECD-om kao i bilateralnu suradnju sa sestrinskim agencijama država izvan Unije. Agenciju očekuje i veliki izazov i angažman u pripremi za preuzimanje nadležnosti za provedbu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom što će iziskivati strukturne, organizacijske i kadrovske promjene, a napose angažman na učinkovitoj provedbi toga izuzetno kompleksnog i važnog propisa. Da bi se sve ove aktivnosti mogle ostvariti, neophodno je da Agencija zadrži svoju neovisnost i samostalnost, da ojača svoje više nego skromne ljudske resurse i konačno dobije proračun koji bi bio razvojan, istaknuo je Butorac na konferenciji.

29. travanj 2024 06:08