Aktualno
StoryEditor

Četvrtina turista ljeti u Hrvatskoj boravi besplatno

21. Listopad 2018.

Kad se u javnosti objavljuju analize turističkog prometa po mjesecima, najmanje se obrađuju podaci o dobnim skupinama. Prema DZS-ovim podacima ispada da u srpnju i kolovozu najveći udio turista čine gosti u dobi do 14 godina, što upućuje na to da špicom sezone najviše dominira obiteljski turizam, a većina djece u smještajnim objektima, i hotelima i privatnom smještaju, do 12. godine ima besplatan smještaj (rijetki nude ‘samo‘ 50 posto popusta).

Ove je godine, primjerice, u kolovozu gostiju u dobi do 14 godina ostvarilo više od šest milijuna noćenja, što je gotovo četvrtina svih ostvarenih noćenja u tome mjesecu. Naravno, iza njih slijedi dobna skupina od 35. do 44. godine, odnosno njihovi roditelji.

>>>‘Stvarno nisu normalni’: Turisti žele zauvijek utišati ‘zvuk iz pakla koji im uništava odmor’ – cvrčke

Ta dobna skupina (ali bez djece) najzastupljenija je izvan sezone, od studenoga do ožujka, a apsolutni su prvaci ljetnih i jesenskih mjeseci umirovljenici, odnosno seniori u dobi od 65 plus. Ne samo da djeca u Hrvatskoj spavaju u smještaju gotovo besplatno nego mnoge hotelske kompanije nude za njih i besplatne dodatne sadržaje, poput dječjih bazena, tobogana, sunčališta, dnevne i večernje animacije, igraonica s didaktičkim igračkama, posebnih obroka, sladoleda i grickalica tijekom dana, predstava i sl. Naravno, to ne znači da roditeljima u izvanpansionskoj potrošnji nisu izbili novac iz džepa.

19. travanj 2024 12:24