Aktualno
StoryEditor

Cijena nafte prešla 79 dolara zbog planiranih američkih sankcija Iranu

15. Svibanj 2018.

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 79 dolara, potaknute tješnjom opskrbom i planiranim američkim sankcijama Iranu koje će vjerojatno ograničiti izvoz sirove nafte iz tog velikog bliskoistočnog proizvođača. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,13 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,11 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 71,56 dolara.

Na londonsko su tržište jučer utjecala strahovanja od značajnog smanjenja iranskog izvoza zbog novih američkih sankcija Iranu nakon povlačenja SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Još nije jasno u kojoj će mjeri američke sankcije utjecati na iranski izvoz, što će u velikoj mjeri ovisiti o reakcijama velikih potrošača.

Trgovci strahuju od nestašice nafte u drugoj polovini godine budući da bi sankcije trebale stupiti na snagu u studenom, i to u kontekstu smanjene opskrbe vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, fokusiranih na potporu cijenama.

>>>‘Divlje’ cijene nafte usedmerostručile dobit Rosnefta

Tako Norbert Ruecker iz banke Julius Baer ističe da svi razmišljaju u prvom redu o "potencijalnom utjecaju (sankcija) na iranski izvoz nafte i riziku opetovanog značajnog poremećaja u opskrbi". Donedavno je tržišta mučio višak u opskrbi, zbog kojeg su vodeći proizvođači odlučili u dogovoru ograničiti proizvodnju, ciljajući na svođenje zaliha u razvijenim gospodarstvima na petogodišnji prosjek.

Višak se u međuvremenu istopio, a ponuda izjednačila s potražnjom. Jučer objavljeni OPEC-ovi podaci pokazali su tako da su zalihe nafte u razvijenim gospodarstvima u sklopu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) pale u ožujku na samo devet milijuna barela iznad petogodišnjeg prosjeka. U siječnju prošle godine bile su 340 milijuna barela iznad tog prosjeka.

>>>Cijene nafte nabujale do 77 dolara

Snažnu razinu potražnje potvrđuje pak jučer objavljeni podatak da je prerada nafte u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, poskočila u travnju gotovo 12 posto na godišnjoj razini, na oko 12,06 milijuna barela dnevno.

"Cijene nafte dosežu nove višegodišnje razine zahvaljujući moćnom koktelu robusnih izgleda potražnje i napete geopolitičke pozadine“, konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Na američkom tržištu cijene zauzdava snažan rast proizvodnje, na 10,7 milijuna barela dnevno, jamčeći dobru opskrbu domaćeg tržišta. Očekuje se da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u do lipnja povećati za oko 145.000 barela dnevno, na rekordnih 7,18 milijuna barela dnevno, priopćila je u ponedjeljak američka vlada. OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 74,22 dolara, što znači da je oslabila 20 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

25. siječanj 2023 05:40