Aktualno
StoryEditor

Cijena nafte prošli tjedan porasla 5 posto

02. Srpanj 2018.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 5 posto jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD-a protiv Irana, petog najvećeg proizvođača ‘crnog zlata‘ u svijetu, mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu, i to u doba kada potražnja raste.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 5,1 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 8 posto, na 74,10 dolara.

Snažan uspon cijena nafte ponajviše je posljedica nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte kako bi Teheran lišila ključnog izvora financiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svijetu s proizvodnjom od oko 4,7 milijuna barela dnevno i udjelom u svjetskoj proizvodnji od gotovo pet posto. Najveći dio proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

>>>Rekordnom proizvodnjom SAD zaustavio rast cijena nafte

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu. U međuvremenu nastoje kupiti što više iranske nafte te je njihov uvoz u svibnju dosegnuo najvišu razinu u prethodnih osam mjeseci, navodi Reuters.

A svjetsko je tržište trenutno opterećeno neplaniranim poremećajima u opskrbi iz Kanade, Libije i Venezuele, pa mnogi analitičari smatraju da će striktna primjena američkih sankcija protiv Irana prouzročiti nagli skok cijena nafte, unatoč nedavnoj odluci OPEC-a o povećanju proizvodnje.

"Sve je jasnije da će Saudijska Arabija i Rusija teško nadoknaditi moguće smanjenje proizvodnje nafte u Venezueli, Iranu i Libiji", smatra Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

Što strože SAD bude provodio i nametao sankcije, to će cijene snažnije rasti, upozoravaju i iz konzultantske tvrtke JBC Energy te navode da "nije isključeno ni da će cijene dosegnuti i troznamenkaste vrijednosti“.

Podršku cijenama pružili su prošloga tjedna i podaci o padu zaliha u SAD-u jer počinje sezona povećane potrošnje goriva, a pala je i proizvodnja.

>>>Cijene nafte penju se na 80 dolara

U travnju je proizvodnja u SAD-u pala za 2.000 barela dnevno, na 10,467 milijuna barela dnevno, skliznuvši s rekordne razine dosegnute u ožujku.

Ulagače je iznenadio i podatak, koji je u petak objavila tvrtka Baker Hughes, da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u pao drugi tjedan zaredom, i to za četiri, na ukupno 858 postrojenja, ispod najviše razine od ožujka 2015. godine, što znači da se ne očekuje značajniji rast proizvodnje u SAD-u.

Zbog svega toga, analitičari povećavaju procjene kretanja cijena nafte.

U novoj anketi Reutersa, koja uključuje 35 analitičara, procjenjuje se da će u ovoj godini prosječna cijena nafte na londonskom tržištu iznositi 72,58 dolara, 90 centi više nego što su očekivali prije mjesec dana i više u odnosu na 71,15 dolara, koliko je iznosila u prvih šest mjeseci ove godine.

03. prosinac 2022 00:46