Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte blizu 74 dolara

26. Lipanj 2023.
barel nafta cijena

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara budući da je zabrinutost za gospodarstvo prevagnula nad geopolitičkim rizikom za opskrbu zbog pobune skupine plaćenika protiv ruske vlade.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 73,82 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 69,02 dolara.

Tržišta su pozorno pratila rasplet pobune skupine plaćenika Wagner protiv vlade u Moskvi koja je buknula u petak navečen, a ugasila se za manje od 24 sata.  Wagnerovci su se povukli iz zauzetog stožera ruske vojske u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, i prekinuli su marš na Moskvu, u zamjenu za amnestiju, što je stišalo strahovanja u poremećajima u opskrbi ruskim barelima.

Tržišta bi po analitičarima američke investicijske banke Goldman Sachs mogla uračunati u cijene umjereno veće šanse za nestabilnost u Rusiji i potencijalne poremećaje u opskrbi, ali utjecaj na cijene mogao bi biti ograničen jer su ponuda i potražnja na fizičkom tržištu nepromijenjene.

- Geopolitika trenutno ne utječe previše na tržište. Dominira ekonomija, a ne geopolitika -  objasnio je Daniel Yergin iz S&P Globala.

Tržišta je prošku tjedan zabrinula najava američke središnje banke da još nije završila sa ciklusom podizanja kamatnih stopa, što bi moglo zakočiti gospodarski rast i potražnju za naftom.

Fedova najava podudarila se s razočaravajućim podacima iz kineskog gospodarstva.

- Kineski gospodarski rast bio je noćna mora za robna tržišta, posebice za tržište nafte i industrijskih metala -  napisala je u bilješci analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

U SAD-u dvomjesečni pad broja aktivnih bušotina signalizira pak smanjenu opskrbu, pokazalo je pozorno praćeno izvješće, objavljeno u petak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 2,69 dolara, na 74,14 dolara.

23. veljača 2024 10:24