Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte stabilizirane iznad razine od 112 dolara

23. Lipanj 2022.
nafta barel

Cijene nafte stablizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 112 dolara, balansirajući između straha da bi podizanje kamatnih stopa u SAD-u moglo izazvati recesiju i tijesne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,12 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,91 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 106,51 dolar. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 3,33 dolara.

Jučer je među trgovcima prevladao strah da bi podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u moglo gurnuti najveće gospodarstvo svijeta u recesiju i naškoditi potražnji za gorivima. Fed je podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju.

Šef američke središnje banke Jerome Powell izjavio je u srijedu da ne pokušavaju izazvati recesiju kako bi zaustavili inflaciju, ali je naglasio da su čvrsto odlučili obuzdati cijene, i po cijenu pada gospodarske aktivnosti.

Trgovce je i danas mučila moguća recesija, ali prisjetili su se i tijesne opskrbe.

- Kada se stave na stranu bojazni od recesije... nagli rast rafinerijskih marži i dalje signalizira ekstremno izjednačenu ponudu i potražnju na tržištima naftnim proizvodima... što je jako važno središnjim bankama širom svijeta -  ističu u japanskoj banci MUFG. 

Rusija tako i dalje uspijeva naći kupce za svoju naftu. Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da, otkako su Rusiji zbog, kako je naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, uvedene sankcije, trgovinu i naftu preusmjeravaju u članice skupine BRICS.

Kineski uvoz ruske nafte porastao je u svibnju 55 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši rekordnu razinu.

Indija je pak osigurala sigurnosne certifikate za brodove podružnice ruske logističke tvrtke Sovcomflot u Dubaiju, osiguravši time dopremu nafte svojim, ali i rafinerijama u drugim zemljama, saznao je Reuters. Zapadne kompanije više Sofcomflotu ne izdaju potvrde zbog sankcija. 

- Tržište je okovao strah od recesije, ali raspoloženje se ipak promijenilo, nije nabujao pesimizam, već je oslabio optimizam -  objašnjava Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u međuvremenu Kongres da na tri mjeseca obustavi naplatu trošarina na benzin na saveznoj razini kako bi se obuzdale cijene benzina u maloprodaji i ublažio pritisak na kućni budžet Amerikanaca tokom ljeta.

Vlada u Washingtonu izvijestila je da će tjedno izvješće o zalihama, koje je trebalo biti objavljeno tokom dana, odgoditi za idući tjedan, a možda i kasnije, zbog problema u sustavu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je jutros da je barel referentne košarice njezine nafte u srijedu stajao 111 dolara, što znači da je bio jeftiniji 4,97 dolara nego prethodnog dana trgovanja.

17. travanj 2024 22:47