Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte stabilne nadomak 70 dolara

15. Siječanj 2018.

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 70 dolara, poduprte naznakama da se razlika između ponude i potražnje sve više smanjuje zahvaljujući ograničenoj opskrbi iz vodećih proizvođača a protuteža im je bila naznaka povećanja američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,69 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,22 dolara.

>>> Trenutačni pokazatelji govore da su cijene nafte previsoke

Trgovanje je bilo relativno usporeno zbog državnog praznika u Sjedinjenim Državama.

Učestale naznake smanjenja razlike između ponude i potražnje na tržištu nakon trogodišnjeg razdoblja izrazitog viška u opskrbi ojačali su uvjerenje među trgovcima i analitičarima da se cijene mogu održati oko aktualnih razina.

Bank of America Merrill Lynch u ponedjeljak je podigla procjenu cijene barela na londonskom tržištu u ovoj godini na 64 dolara, s dosadašnjih 56 dolara. Očekuju da će potražnja ove godine nadmašiti proizvodnju za 430 tisuća barela dnevno.

Cijene podupiru i drugi čimbenici, uključujući i politički rizik.

>>> Svjetska banka više neće financirati eksploataciju nafte i plina

"Manja razlika u vrijednosti fundamenata glavni je pokretač rasta cijena, ali dodatni im zamah daju i geopolitički rizici i tečajna kretanja, te špekulativni novac", pojašnjavaju u bilješci klijentima analitičari američke banke JPMorgan.

Neki pak analitičari upozoravaju da bi se rast cijena za 13 posto od početka godine mogao uskoro ispuhati zbog radova na održavanju rafinerija širom svijeta i povećanja sjevernoameričke proizvodnje.

Američke energetske kompanije u prošlom su tjednu otvorile 10 novih bušotinskih naftnih postrojenja, objavila je u petak kompanija za usluge u energetici Baker Hughes, najviše od lipnja 2017. godine. Time se njihov broj popeo na 752.

U Kanadi su pak tvrtke u istom razdoblju gotovo udvostručile broj aktivnih bušotinskih postrojenja, na 185, najvišu razinu u 10 mjeseci.

>>>Predsjednica: Treba više iskorištavati domaće zalihe ugljikovodika i obnovljivih izvora energije

U bečkoj konzultantskoj tvrtki JBC Energy očekuju da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju američka proizvodnja porasti za 600.000 barela dnevno u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 67,17 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

19. travanj 2024 20:49