Aktualno
StoryEditor

Crowdfunding za sunčanu energiju u gradovima – model koji treba replicirati

03. Studeni 2018.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) predstavila je 30. listopada pred predstavnicima brojnih gradova iz Republike Hrvatske i susjednih država uspješan projekt ‘Križevački sunčani krovovi‘, koji je financiran od strane građana te omogućila posjet sunčanoj elektrani na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka, koja je puštena u pogon 18. rujna. Tom prigodom gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn rekao je da Križevce do 2030. godine vidi kao energetski neovisan grad te da je suradnja sa Zelenom energetskom zadrugom tek na svojim počecima.

>>>Prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani krenula danas s radom

Da su Križevci zapravo ispred svog vremena kada je Republika Hrvatska u pitanju, mišljenja je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Napravili ste nešto što još nitko na ovim prostorima nije. Zbog toga mi u Fondu zapravo učimo od vas i vi u nekom segmentu učite od nas, rekao je Ponoš.

>>>‘Izuzetno pozitivna’ priča iz Križevaca: Građani prvi put investicijama financiraju sunčanu elektranu

Grad Križevci prvi je grad u Hrvatskoj koji je proveo projekt grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. U samo sedam dana prikupljen je potreban iznos od 230 tisuća kuna za gradnju elektrane, a ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5 posto. Projekt i kampanju grupnog ulaganja Križevački sunčani krovovi predstavili su Ivan Zoković i Gregor Mihaljević ispred Zelene energetske zadruge. Najavljena je i nova online platforma ZEZ Invest koja će omogućiti brži i efikasniji proces ulaganja u projekte obnovljive energije u gradovima.

16. kolovoz 2022 03:58