Aktualno
StoryEditor

CVH: Dosad je u RH registrirano 459 električnih i 3 717 hibridnih vozila

01. Veljača 2019.

Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela u Centru za vozila Hrvatske, u intervjuu otkriva kakvo je tržište novih i rabljenih automobila u Hrvatskoj.

Koliko je novih, a koliko rabljenih vozila registrirano u 2018.? Kojih je više i što to govori o navikama hrvatskih vlasnika automobila?

U 2018. godini registrirano je 61 745 novih i 79 357 rabljenih automobila što predstavlja povećanje od oko 17% za nove i čak 42% za rabljene automobile u odnosu na 2017. godinu. Povoljnom poreznom politikom kod uvoza rabljenih vozila omogućava se jednostavniji i povoljniji pristup rabljenim vozilima iz EU čime se donekle smanjuje prosječna starost osobnih automobila u Hrvatskoj, ali ne takvim intenzitetom kao kada bi građanima bila dostupnija nova vozila.

Koliko je električnih automobila registrirano dosad? A hibridnih, ako imate tu statistiku?

Dosad je registrirano 459 električnih vozila i 3 717 hibridnih vozila. U odnosu na prethodnu godinu, broj električnih vozila povećao se za 182, a hibridnih za 1085 komada. Iako se radi o značajnom postotku povećanja broja tih vozila, njihova apsolutna brojka je mala prvenstveno zbog njihove visoke cijene u odnosu na konvencionalna vozila, a kod električnih vozila presudna je i slabo razvijena infrastruktura za punjenje električnom energijom.

[caption id="attachment_374081" align="aligncenter" width="750"] Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela, Centar za vozila Hrvatske, foto cetkovic[/caption]

Kakva je statistika uvezenih automobila? Koje su marke i iz koje zemlje dolaze najpopularniji automobili?

Najpopularnije marke su Volkswagen, Opel i Renault, a već tradicionalno najveći broj vozila dolazi iz Njemačke.

Neki su saborski zastupnici Živog zida i Mosta početkom godine isticali da u Hrvatskoj držite monopol na tehničke pregleda i registracije. Kako komentirate takve izjave?

U stanicama za tehnički pregled vozila se obavljaju poslovi propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Radi se o poslovima tehničkih pregleda, registracije vozila, produženja važenja prometne dozvole, izdavanja pokusnih i izvoznih pločica te ostalim povezanim poslovima. Pojedine stanice za tehnički pregled ovlaštene su i za obavljanje poslova ispitivanja i provjere sukladnosti vozila. Ove poslove, osim Centra za vozila Hrvatske d.d., ovlaštene su obavljati još četrdeset dvije druge pravne osobe. Pritom, treba naglasiti da stanice za tehnički pregled vozila ne obavljaju tržišne poslove, već provode upravno-inspekcijske postupke kojima je svrha povećanje sigurnosti prometa na cestama. Stoga, ovdje nema govora o postojanu monopola.

04. prosinac 2023 04:10