Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Otvaranje novouređene Radiologije u psihijatrijskoj bolnici Vrapče

04. Veljača 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak 4. veljače:

ZAGREB - Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day) i početak Hrvatskog tjedna protiv raka obilježit će se u Ministarstvu zdravstva, ove godine  pod sloganom "Ja jesam i hoću" čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju. Na taj će se način javnost bolje upoznati s problemima vezanima uz oboljenja od raka te o prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.Broj oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040., dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje. Na konferenciji će biti riječi o donošenju Nacionalnog plana protiv raka i aktualnoj epidemiološkoj situaciji te o programima ranog otkrivanja raka. Ministar zdravstva Milan Kujundžić govorit će o aktivnostima i naporima zdravstvenog sustava u suzbijanju raka, a potom će izlagati voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Mario Šekerija, Stjepko Pleština iz Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva, te predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga (12 sati, Velika dvorana, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a).

ZAGREB - Svečano otvorenje novouređenog prostora Radiologije i puštanje u rad CT uređaja u Zavodu za dijagnostiku i intenzivno liječenje Klinike za psihijatriju Vrapče, čime se upotpunjuje psihijatrijska dijagnostika koja je u ovom segmentu do sada bila insuficijentna ili su se usluge morale tražiti u drugim zagrebačkim zdravstvenim ustanovama. Na svečanosti će biti ministar zdravstva Milan Kujundžić. i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. (13 sati, Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32).

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za lanjski listopad iznosila je 7.260 kuna, što je nominalno za 0,85 posto više nego za rujan, a 4,3 posto više u odnosu na listopad 2017., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. Prosječna je zagrebačka plaća za listopad 2018. naime, bila za 61 kuna veća nego za rujan, a 308 kuna viša nego za listopad godinu ranije. U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za listopad na razini Hrvatske koja je iznosila 6.281 kunu, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za listopad bila je viša za 979 kuna.

10. prosinac 2023 09:01